Zárolhatják Románia amerikai vagyonát egy testvérpár 100 millió dolláros tartozása miatt

2021. november 16. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egy washingtoni szövetségi bíróság 1,5 millió dolláros bírságot szabott ki Romániára, amiért Bukarest nem közölt teljeskörű adatokat az Amerikai Egyesült Államokban található vagyonelemeiről és bankszámláiról – írja a Krónika Online. A lap szerint az ítélet a Micula-fivérek, Románia leggazdagabb vállalkozói között számon tartott testvérpár egyik perében született.

A Szabad Európa Rádió romániai portálja emlékeztet, hogy az ügy 2005-ig nyúlik vissza, amikor a többek között a European Drinks, European Food és Transilvania General Import Export cégeket birtokló, az ingatlanpiacon is fontos tényezőként jelen lévő testvérpár bepanaszolta Romániát a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában (ICSID), amely a Világbank égisze alatt működik.

A svéd állampolgársággal is rendelkező Micula fivérek azt állították, hogy svédekként fektettek be Romániában, Bukarest pedig nem tartotta be a kétoldalú megállapodást azzal, hogy rájuk vonatkozóan is megszüntetett bizonyos kedvezményeket, amelyek következtében nagy összegeket buktak – írja a Krónika.

Az ICSID 2013-ban a „bihari svédeknek” adott igazat, és 85 millió dolláros kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot – idézi fel a Szabad Európa Rádió. Majd az Európai Bizottság megállapította, hogy nem lehet gyakorlatba ültetni a határozatot, mert a támogatás ellentmond az uniós normáknak, ezután Miculáé az amerikai bírósághoz fordultak a washingtoni székhelyű ICSID döntésének gyakorlatba ültetése érdekében, 2019-ben pedig a szintén washingtoni szövetségi bíróság nekik adott igazat. Ráadásul újraszámolták a hat évvel korábban kimondott kártérítési összeget, amelyet immár 356 millió dollárban állapítottak meg.

A Szabad Európa Rádió megpróbálta megtudni, milyen vagyonelemeket zárolhatnak a tartozás miatt, de nem kapott választ a bukaresti külügyminisztériumtól – írja a Krónika. A portál szerint Románia New York-i konzulátusának épülete a román állam tulajdonában van, de az amerikai per miatt veszélybe kerülhet a washingtoni nagykövetség épülete, illetve szolgálati lakások és más ingatlanok tulajdonjoga is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!