A férfi, aki két hét alatt három szupergazdag híresség londoni otthonát is kirabolta, és itt bujkálhat a szomszédban

2021. november 14. – 23:47

A férfi, aki két hét alatt három szupergazdag híresség londoni otthonát is kirabolta, és itt bujkálhat a szomszédban
Biztonsági kapu Tamara Ecclestone otthonánál a rablás előtt, 2019 decemberében – Fotó: Leon Neal / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Európai hajtóvadászat folyik egy férfi ellen, akit az angol jogtörténet egyik legnagyobb betörésével vádolnak – derítette ki a BBC. A cikkből kirajzolódó bűnözőportré szerint a 40 éves, perui származású Alfredo Lindley gazdag hírességek kirablására szakosodott. Eddigi ténykedése során több nagy értékű betörést hajtott végre, számos különböző személynek adta ki magát, és több európai nagyvárosban megfordult. A bűncselekményei, amelyek egy része miatt Olaszországban már el is ítélték korábban, 1995-ig nyúlnak vissza.

2019. december 13-án az F1-örökösnő, Tamara Ecclestone karácsonyi vakációra indult Lappföldre a férjével, Jay Rutlanddel, a Kensington-palotával szemben található, kastélyszerű közös otthonukból. A Kensington Palace Gardens nevű út, ahol a luxusotthon fekszik, London egyik legdrágább környékének számít. Itt található az orosz, az izraeli és a francia nagykövetség, de itt lakik a Chelsea FC tulajdonosa, Roman Abramovic és a brunei szultán is, ezért errefelé szinte állandó a fegyveres őrök jelenléte is.

Ennek ellenére, mire Tamara Ecclestone-ék megérkeztek Lappföldre, az otthonukba már valószínűleg bejutott az a csavarhúzókkal felszerelkezett négyfős banda, amely aztán a kastélyt módszeresen kirámolva végrehajtotta minden idők legnagyobb értékű angliai betöréses rablását.

A betörők alig több mint egy órát töltöttek odabent, de ennyi idő is elég volt nekik ahhoz, hogy a legtöbb szobából összegyűjtsék az értékeket. 400 ékszert és nagy összegű készpénzt zsákmányoltak. Az ellopott ékszerek és órák nagy része soha nem került elő, az ügyről ugyanakkor kiderült, hogy egy nagyobb betöréssorozat része volt.

Betörtek egy focistához és egy elhunyt klubtulajdonoshoz is

Két héttel Ecclestone-ék luxusotthonának kirámolása előtt, november 30-án Stockholmból indult, és a London–Stansted repülőtéren szállt le egy férfi, aki Daniel Vukovicként utazott, de a hatóságok szerint valójában a Tamara Ecclestone házába betörő Alfredo Lindley volt. A 40 éves perui bűnöző nem először adta ki magát másnak,

az elmúlt évtizedben Lindley legalább 19 álnevet használt, volt például Daniel Vukovic, Ljubomir Romanov és Ljubomir Radosavlejic is.

Ezek a személyazonosságok a BBC által megismert dokumentumok szerint különböző európai városokhoz (például Belgrádhoz, Szarajevóhoz, Milánóhoz és Zágrábhoz) köthetők.

Alfredo Lindley – Fotó: Milan Police
Alfredo Lindley – Fotó: Milan Police

Lindley a reptérről az útitársával, a 24 éves, olasz állampolgárságú Jugoslav Jovanoviccsal együtt egy London délkeleti részén található hotelbe ment, ahol betörésekre készülve felállították a bázisukat. Másnap Jovanovic betört Frank Lampard nyugat-londoni otthonába, amíg a visszavonult angol válogatott focista és a felesége nem volt otthon. Innen 50 ezer font (azaz nagyjából 21 millió forint) értékben tűntek el vagyontárgyak. Többek között fehérarany Patek Philippe mandzsettagombok, egy Cartier zsebóra, két rózsaarany női karóra és egy Mia Lia arany nyaklánc is volt a zsákmányban.

Másfél héttel később, december 10-én törtek be a Leicester City elhunyt milliárdos tulajának egykori knightsbridge-i ingatlanába. Vicsaj Szivatthanaprapha családja szerint a milliárdos 2018-as halála óta senki nem járt a házban a rablásig. Az innen elvitt tárgyak között volt hét Patek Philippe óra, egy Tag Heuer okosóra és körülbelül 400 ezer euró (kb. 140 millió forintnyi) készpénz is.

A vád szerint Szivatthanaprapha egykori otthonát Lindley Jovanovicon kívül két másik olasz férfival, a 44 éves Alessandro Donatival és a 45 éves Alessandro Maltesével együtt fosztotta ki. A banda egy nappal később, december 11-én már egy szusiétteremben vacsorázott, ahol szasimit ettek, pezsgőztek, és több mint 300 ezer forintnak megfelelő összeget fizettek.

Két nap múlva következett az F1-örökösnő, Tamara Ecclestone házának már említett kirámolása. A kevesebb mint két hét alatt végrehajtott három akcióval a becslések szerint 26 millió font (10,952 milliárd forint) értékű zsákmányt loptak össze.

Az olaszokat már megfogták

A betörésekkel eredetileg három román állampolgárságú férfit és egy román nőt vádolt meg az ügyészség, őket azonban két hónapnyi tárgyalás után felmentették. A három olasz betörőt, Jovanovicot, Donatit és Maltesét Olaszország kiadta az Egyesült Királyságnak, ők ezután beismerték, hogy részt vettek a hírességek otthonait megcélzó rablássorozatban. Az ő ügyükben az isleworthi koronabíróság november 15-én fog ítéletet hozni, a Lindley elleni vád részben az ő vallomásaikra is épül. A bíróságon, saját tárgyalásukon azt mondták, hogy

a rekordértékűnek számító Ecclestone-rablást Donati és Maltese mellett Lindley hajtotta végre, amíg Jovanovic odakint őrködött.

Az akciók után a banda egy Chelsea-ben található, AirBnB-n kivett szállásra vonult vissza. A hatóságok szerint Lindley ezután december 18-án az AirSerbia légitársaság Heathrow-ról Belgrádba tartó járatával hagyta el az Egyesült Királyságot, ahová később nem tért vissza. Valószínűleg azóta is a szerb fővárosban tartózkodik.

A perui származású bűnöző az Egyesült Királyság hatóságai szerint Szerbiában a Ljubomir Romanov nevet használja. A szerb kormány által erre a névre kiállított személyi igazolványa szerint lakcíme a Belgrádhoz tartozó Obrenovac városában van, a belgrádi nyilvántartásban pedig egy építőipari vállalkozás társtulajdonosaként szerepel.

Alessandro Maltese, Jugoslav Jovanovic és Alessandro Donati – Fotó: MET Police
Alessandro Maltese, Jugoslav Jovanovic és Alessandro Donati – Fotó: MET Police

A londoni Fővárosi Rendőrség nyomozói szerint 2019-ben Londonban elkövetett, nagy értékű betöréses lopások sorozata miatt körözik. A BBC szerint az Egyesült Királyság korábban már kérte a férfi kiadatását Szerbiától, Lindley idén augusztusban pedig a Ljubomir Romanov nevet használva megjelent a belgrádi bíróság előtt. Az ügyet a Szerb Köztársaság szervezett bűnözésre szakosodott osztálya indította, de a szerb hatóságok akkor végül elutasították a kiadatását.

Olaszországi múlt

Az olaszországi hatóságok szerint Lindley-nek több korábbi, nagy értékű betöréshez is köze van. Az egyik ilyen akció még 2009-ben történt, a célpontjai pedig két focista, Patrick Vieira és Sulley Muntari volt. A középpályások otthonaiba akkor törtek be, amikor ők az Internazionale milánói derbijén játszottak.

A betörők ekkor elvittek egy széfet, amelyben nagyjából 15 ezer euró készpénz, ékszerek és 28 drága karóra volt (az órák összértékét 200 ezer eurónyira, mintegy 72 millió forintnyira becsülik), a két helyszínen szerzett zsákmányuk összértékét pedig 1 millió eurónyira teszik.

A focisták ügyében az eljárásnak 2017-ben kellett volna elindulnia, de ez a BBC által ismertetett hivatalos iratok szerint még nem történt meg.

Egy másik olaszországi betöréskor a hatóságok szerint kép is készült Alfredo Lindley-ről. A perui férfit állítólag akkor kapták lencsevégre, amikor 2010 szilveszterén Maria Luisa Gavazzeni, Nicola Trussardi divattervező özvegyének milánói lakásába hatolt be épp. Itt miután felfeszítettek egy ablakot, Lindley és bűntársai elvittek egy széfet, amelyben 2 millió euró értékű ékszert tároltak. Az ebben a betörésben való részvételéért Lindley két év és négy hónap börtönbüntetést kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!