Káromkodva kiabált kollégájával a kolozsvári egyetem pszichológiaprofesszora az online óra szünetében

2021. november 9. – 09:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petícióval tiltakoznak erdélyi értelmiségiek, amiért egy, a Youtube-ra és a Facebookra is kikerült videó szerint Szamosközi István, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) pszichológiaprofesszora, a pszichológia kar alapítója, az egyetem korábbi dékánja felháborodva szitkozódik, amiért kollégája öt perc szünetet adott a diákoknak online óra közben. A BBTE etikai vizsgálatot kezdeményezett az ügyben – írta a Krónika Online. A professzor magatartása ellen aláírásgyűjtéssel tiltakozik 109 egyetemi oktató, értelmiségi és diák – írja a Transindex.

Több beszámoló szerint nem ez az első eset, hogy a pszichológiaprofesszor megalázó hangnemben beszél diákjairól, az értelmiségiek petíciója szerint Szamosközi az óráin, a vizsgákon, a kollégáival való kommunikáció során rendszeresen az emberi méltóságot és mások integritását súlyosan sértő módon nyilvánult meg.

„Tudatosan rájátszott a társadalmi hátrányokra, hierarchiákra, a meglévő előítéletekre: a túlsúlyosakkal a súlyukra, az alacsonyakkal a magasságukra, a szegényesen öltözködőkkel az anyagi helyzetükre, a falusiakkal a származási helyükre célozgatva gúnyolódott” – olvasható a petícióban. Az aláírók szerint a zaklatás, verbális erőszak és hatalmi visszaélés évtizedek óta zajlik, ezért azt kérik, hogy BBTE Pszichológia és Neveléstudományi Kara alaposan vizsgálja ki az ügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!