Iránban betiltottak egy lapot, mert a címlapján az ajatollah bal keze meghúzta a szegénységi küszöböt

2021. november 9. – 06:12

Iránban betiltottak egy lapot, mert a címlapján az ajatollah bal keze meghúzta a szegénységi küszöböt
Hamenei ajatollah és az ő legendás bal keze – Fotó: Khamenei.ir / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni hatóságok betiltottak egy lapot, amely címlapján szemlátomást Hamenei ajatollahot és az ő bal kezét ábrázolta, amint meghúzza a szegénységi küszöböt Iránban, írja az MTI.

A Mehr félhivatalos hírügynökség adott hírt arról, hogy az iráni sajtót felügyelő szerv hétfőn bezáratta a Kelid nevű napilapot, miután szombati számában címlapján közölt egy cikket azzal a címmel, hogy „Irániak milliói élnek a szegénységi küszöb alatt”.

A cím alatti grafikán egy emberi kéz meghúz tollal egy vörös vonalat, amely alatt felfelé nyúló emberi sziluettek láthatók. A rajz hasonlít egy korábbi, Hamenei bal kezét ábrázoló grafikára. Látható rajta az a jellegzetes fekete pecsétgyűrű, amelyet Irán legfőbb vallási és politikai vezetője visel bal kezének gyűrűs ujján. Hamenei jobb keze egy 1981-es bombázásban megsérült, és azóta mozgásképtelen.

A lap bezárásához nem fűztek magyarázatot.

Az újságírók védelmével foglalkozó amerikai szervezet, a CPJ felszólította az iráni hatóságokat, hogy azonnal vonják vissza a döntést.

Irán súlyos gazdasági helyzetbe került azután, hogy Donald Trump volt amerikai elnök három évvel ezelőtt kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-ös iráni atomalkuból, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen. Az iráni pénz elértéktelenedett, az infláció rekordokat döntött, a szankciók ott sújtották az átlagembert, ahol a legjobban fáj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!