Harmadik dózis nélkül nem jár a 65 évnél idősebb franciáknak a védettségi igazolvány

2021. november 9. – 23:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem adatják be maguknak az oltás harmadik dózisát, akkor december 15-től nem lesz érvényes a 65 éven feletti franciák „pass sanitaire-je” azaz védettségi kártyája – jelentette be Emmanuel Macron.

A Le Monde azt írja, hogy az egészségügyi miniszter szerint a kórházakban ápolt kritikus állapotú koronavírusos betegek fele 65 év feletti. Macron beszédében arról beszélt, hogy az intenzíven ápolt betegek 80 százaléka 50 év feletti, ezért november közepétől december közepéig újabb oltási kampányt tart a francia kormány.

A lap szerint a bejelentés hatására egyből megindultak a harmadik dózisos regisztrációk.

A francia elnök azt is elmondta, hogy az iskolai maszkhordás egyelőre marad, miután október óta növekszik az új esetek száma. Macron egyébként már ötödik hullámról beszélt a tévébeszédében.

A francia elnök szót ejtett a régóta tervben lévő nyugdíjreformról is. Nem tudja, hogy ezekre idén sor kerül-e még, de ha jövő évre tolódik a kérdés, akkor is fontos lesz, hogy lejjebb vigyék a nyugdíjkorhatárt, valamint összehangolják a magánnyugdíjpénztárak és az állami szféra szabályozását. Az is kitűzött cél, hogy mindenki számára legalább havi ezer euró legyen a nyugdíj összege.

A munkanélküli-segélyek tekintetében is lehet változásra számítani: december 1-jétől két éven belül legalább hat hónapot le kell dolgoznia annak, aki segélyt szeretne kapni.

Az államfő azt is bejelentette, hogy Franciaország „megújuló energiák fejlesztésébe fog bele”, és „évtizedek óta először” új atomreaktorokat épít. A cél Franciaország energiafüggetlenségének garantálása, és például a szén-dioxid-semlegesség 2050-ben való elérése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!