Évtizedeken át hazudott az alapanyagok minőségéről az amerikai hadseregnek dolgozó egyik öntöde vezetője

2021. november 9. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedeken át hamisította a tengeralattjárókon használt acél szilárdsági tesztjének eredményeit egy öntöde vezetője az Egyesült Államokban – írja a BBC.

Az ügyben bírósági eljárás folyik. Az ügyészek vádja szerint Elaine Marie Thomas 1985 és 2017 között legalább 240 esetben hamisította az eredményt a szilárdsági és szívóssági teszteken. A 67 éves Thomas bűnösnek vallotta magát.

A nő egy tacomai öntöde kohászati ​​igazgatója volt, ahol olyan acélöntvényeket gyártottak, amelyeket a haditengerészet tengeralattjárók törzsének megépítéséhez használt fel.

Egészen 2017-ig nem volt rá bizonyíték, hogy a cég vezetése tudott volna a csalásról. Végül akkoriban egy alkalmazott megállapította, hogy valami nem stimmel a teszteredményekkel. Amikor szembesítették a hamisítással, Thomas azzal védekezett, hogy amúgy is „hülyeség”, hogy a haditengerészet -70 Celsius-fokon végezteti el a teszteket.

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra, mely tengeralattjárók lehetnek érintettek. A jó hír, hogy semmi jel nem utal arra, hogy bármelyik jármű meghibásodott volna, de már intézkedtek a biztonságos üzemeltetés érdekében.

A kohászati igazgató védelme szerint a nőt nem kapzsiság vagy személyes gazdagodási vágy motiválta, és örül, hogy nem történt semmi baj a csúsztatások miatt. Thomas akár 10 év börtönt és 1 millió dolláros pénzbírságot is kaphat, erről februárban dönt a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!