Egy rossz parkolásból diplomáciai botrányt hozott össze egy moldáv rendőr és a magyar nagykövet

2021. november 9. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Konfliktusba keveredett egy járőrrel Moldovában az ottani magyar nagykövet, írja a Magyar Hang moldáviai sajtóhírek alapján. Szombat délután a moldáv főváros Chișinău központi piaca mellett történt az eset.

Egy helyi lap beszámolója szerint Szabó Sándor nagykövet a szolgálati autójával egy oltóbusz mellett parkolt le párhuzamosan, amivel akadályozta annak mozgását. Az oltóbusz egyik munkatársa szólt a járőrnek, hogy segítsen valahogy eltüntetni onnan azt az autót. A kiérkező járőr – akin testkamera rögzítette az esetet, hanggal – ezután szólt az autóhoz visszaérő nagykövetnek, hogy el kellene állnia az autóval.

A felvétel valószínűleg már azért indulhatott el, mert lehetett valami beszélgetés korábban arról, hogy nem jó helyen parkol. Vagy csak innen volt érdekes, ezért lett kivágva ez a rész. A felvételen azt halljuk, ahogy a rendőr azt kéri az autóhoz érkező nagykövettől, hogy mutassa az iratait. Azt is kérdezi a közlekedési rendőr, hogy övé-e az autó, amire a nagykövet igennel válaszol.

Ezután a rendőr bemutatkozik, és kéri a nagykövetet, hogy mutassa meg az iratait. Eközben azt is kéri a rendőr, hogy kicsikét tolasson hátrébb az autójával addig is, majd megismétli, hogy kéri az iratokat, sőt, a felvétel szerint hozzáteszi, hogy a diplomata papírokat is.

Beszállva az autóba azt mondja a nagykövet, „nyugalom, mindent értek”, amire a rendőr azt mondja, örül, hogy érti, és megismétli ismét, hogy tolasson hátrébb az autóval, hogy a busz elférjen.

És akkor a nagykövet elindul előre.

A rendőr elé pattan, és kérdezi többször hangosan, hogy hova akar menni, és többször elismétli, hogy tolasson vissza, valamint jelzi, hogy a kamera be van kapcsolva rajta, az mindent rögzít.

A beszélgetés egyébként oroszul zajlik, csak egy-két román szó hangzik el, illetve akkor beszél románul a járőr, amikor később a központba jelent. A beszélgetés persze túlzás, hiszen a nagykövet nem igazán szólal meg, és úgy is tűnik, mintha nem teljesen értene mindent a szituációban. Lehet, hogy szándékosan nem beszél sokat, de az biztos, hogy ezen a helyzeten nem segít.

A nagykövet visszatolat az autójával, a rendőr jelzi, hogy itt már jó, majd amikor megáll a nagykövet az autóval, megkérdezi a rendőrt oroszul, hogy mit szeretne. Erre bemutatkozik újra a járőr, és újra kéri az iratokat a nagykövettől.

Aki ezután újra gázt ad, hogy elhajtson.

A rendőr mintha bele is kapaszkodna az ajtóba, és valamilyen papírjai szétszóródnak – nem egyértelmű, hogy hogyan –, és közben azt kiabálja, hogy „mit csinál, mit csinál, el akar ütni?”. És azt mondja emelt hangon a nagykövetnek, hogy szálljon ki az autóból. Közben a videón az hallatszik, mintha a járőr kollégája azt mondaná, „nem józan”. A járőr ezután rádión jelent a kollégáinak, hogy egy diplomataautó elsodorta, összeszedik a földről a papírjait, és mondja, hogy most jönnek a helyszínelők. „Elnézést, nagykövet vagyok” – mondja Szabó, amire a rendőr újra megkéri, hogy szálljon ki a kocsiból.

A deschide.md helyi oldal lehozta a moldáviai magyar nagykövetség reakcióját is. Azt elismerték, hogy a nagykövet, Szabó Sándor ült a volánnál, viszont szerintük a rendőr szegte meg a törvényeket és volt agresszív.

Azt írták, a fenti oldalon megjelent hír nem felel meg a valóságnak, Magyarország nagykövete nem követett el bűncselekményt, balesetet nem okozott, a jelenlévők egészségét, testi épségét nem veszélyeztette, a szabad mozgásában senkit nem akadályozott. A rendőr viszont agresszív magatartást tanúsított, nem tartotta be a nemzetközi egyezmények előírásait, akadályozva ezzel a nagykövet szabad mozgását. A magyar nagykövetség hivatalosan is felkérte az érintett szerveket, hogy tárgyilagosan vizsgálják meg a fent említett eseményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!