110 ezer eurós kártérítést kapott egy francia pár, mert állításuk szerint rosszul lettek a közeli szélturbináktól

2021. november 8. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

110 ezer eurós (40 millió forintos) kártérítést kap egy francia pár, mert azt állítják, hogy az otthonuk közelébe telepített szélturbinák megbetegítették őket – írj a Guardian. Christel és Luc Fockaert azt állította, hogy éveken át „turbinaszindrómában” szenvedtek, ami

egy orvosinak hangzó, de egészségügyileg nem elfogadott fogalom, aminek létezését már több kutatás is megcáfolta.

A pár azt állítja, hogy a turbinák két éven át fejfájást, alvászavart, szívproblémákat, depressziót, szédülést, fülzúgást és rosszullétet okoztak nekik. A hat torony a házuktól 700 méterre található, és 2008-ban építették őket, de a pár az első tüneteket 2013-ban tapasztalta. Ez szerintük azért lehet, mert időközben kivágták a tornyok és a házuk között elterülő erdőt.

Szerintük a turbinák hangja és a csúcsukon villogó fehér lámpák voltak a legkárosabbak. Az előbbit egy folyamatosan zúgó mosógéphez hasonlították. 2015-ben elköltöztek, és elvileg a tünetek is elmúltak. Az orvosok semmilyen egészségkárosodást nem találtak náluk, így a bíróság először elutasította a keresetüket.

Fockaertsék fellebbeztek, mert szerintük a bíró nem hallgatta meg az általuk felbérelt szakértőt, hanem csak kiment a turbinákhoz, ahol mindössze egy órát töltött. A második kör eredményeként kell a tornyokat üzemeltető vállalatoknak kártérítést fizetnie.

Egy ausztrál kutatás szerint a turbinaszindrómát és az azzal járó tüneteket a tornyok csak közvetetten okozzák, ugyanis csak arról van szó, hogy az emberek félnek a közelben épített tornyoktól, és bemagyarázzák egymásnak, hogy azok veszélyesek – az ilyen történetek pedig hatékonyan terjednek az interneten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!