Menekültek nagy csoportja tart Belaruszból a lengyel határ felé

2021. november 8. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feszült helyzet alakult ki Kuźnicánál, Lengyelország északkeleti részén, közel a belarusz határhoz. A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Belarusz komoly határ menti incidens előidézésére készül, Piotr Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban azokra a felvételekre hivatkozott, amelyek a közösségi médiában is elterjedtek. A lengyel politikus szerint a belarusz hatóságok a határ menti helyzet eszkalálására törekednek, az utóbbi napok fejleményei azt mutatják, hogy „nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal”.

Több, a kuźnicai határátkelőnél készült videón is az látható, hogy belarusz egyenruhás fegyveresek kíséretében menekültek százai menetelnek. A videót a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Żaryn is posztolta a Twitteren. „Éppen megkezdődött az eddigi legnagyobb próbálkozás a Lengyelország területére való erőszakos bejutásra” – olvasható Żaryn bejegyzésében.

A lengyel védelmi minisztérium légi felvételén a lengyel–belarusz határ Kuźnica településnél és az ott összegyűlt menekültekkel 2021. november 8-án – Fotó: EyePress News / AFP
A lengyel védelmi minisztérium légi felvételén a lengyel–belarusz határ Kuźnica településnél és az ott összegyűlt menekültekkel 2021. november 8-án – Fotó: EyePress News / AFP

A fejlemények kapcsán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jarosław Kaczyński részvételével.

A lengyel parlament október végén szavazta meg a belarusz határra tervezett határfalat.

A lengyel határőrség az utóbbi hetekben naponta több száz határsértési kísérletet regisztrált. Az év eleje óta több mint 30 ezer ilyen próbálkozást észleltek a lengyel–belarusz határon, ezen belül nagyobb csoportok kísérleteit is. A térségben szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!