„Hagyjatok minket békén!” Áttörték a rendőrsorfalat a járvány miatti lezárások ellen tüntetők Lipcsében

2021. november 6. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Erőszakossá váltak a Covid miatti lezárások és az oltások ellen szervezett szombati tüntetések Lipcsében, a rendőrség helikopterekkel, vízágyúkkal, kordonnal készült, hogy megakadályozza a tömeg belvárosba jutását, de nem mindig jártak sikerrel. A Telex tudósítója a helyszínről jelenti.

Rendőrségi helikopterek a város felett, páncélosautók, vízágyúk Lipcse főterén, az Európában is az egyik legnagyobbnak számító Augustusplatznál. A német egyesítés előtt az NDK hatalmához ragaszkodó rezsimje ellen tartották itt a békés „hétfői demonstrációkat” az ellenzékiek, most pedig a koronavírus miatti korlátozások ellen tüntetnek az oltásellenesek, és nem mindenki békésen.

Szászországban pénteken döntöttek a koronavírus miatti korlátozások szigorításáról: mostantól csak érvényes oltási igazolvánnyal vagy gyógyultsági igazolással lehet csak helyekre, éttermekbe, tömegrendezvényekre menni. A 2G-rezsimnek nevezett új policy a legszigorúbb Németországban, és jelen pillanatban itt a legsúlyosabb a járványhelyzet is az összes német tartomány közül: itt van a legtöbb fertőzött, is itt a legalacsonyabb (57% kapott két oltást) az átoltottság is. Ugyanitt simán nyert a szeptemberi Bundestag-választáson a szélsőjobboldali AfD, ők a legnépszerűbb, és egyben az egyetlen oltásellenes párt a német színtéren.

A szombati tüntetést eredetileg 3000 fősre jelentették be, de a pénteki szigorítás miatt a rendőrség már csak 1000 embernek engedték meg a gyülekezést a belvárosi helyszínen. Az élet szinte ismételte magát: ugyanitt egy évvel ezelőtt 20 ezren demonstráltak a járványintézkedések ellen. Az akkori tömegdemonstráció erőszakba fulladt: a rendőrökre többek között petárdákat dobáltak, a hatóságok szerint nagyobbrészt radikális jobboldali figurák.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

A mostani rendezvényen kevesebben voltak, de a koreográfia egészen hasonló volt.

„Erősíteni kellett, mert a tüntetők agresszívan léptek fel a rendőrökkel szemben, ezért senki nem mehet a főtérre”

– mondja a rendőr, akit leszólítunk. A rendőrség már koradélután bejelentette, hogy elérték az ezres létszámhatárt, ezután senkit nem akartak beengedni a fő tüntetés helyszínére. A külsőbb részeken gyülekezők közül azonban többen megrohanták a rendőrsorfalat, és volt olyan pont, ahol sikerült is áttörniük.

Más német tartományból is jöttek rendfenntartók Lipcsébe a tüntetések miatt, de a demonstráció szervezői is országosan mozgósítottak. A rendőrök még délután 24 szélsőjobboldalit őrizetbe vettek, a hatósági közlés szerint veszélyes eszközöket találtak náluk, emiatt tiltották el őket a további eseményeken való részvételtől.

A tüntetésen vegyes társaság, nem a fiatal neonácik dominálnak, a résztvevők nagyobb része középkorú. Ők leginkább a német államot fasisztázzák, a COVID ugyanis nem létezik, az egész hajcihő az állam diktatúrája. A legnépszerűbb szlogen:

"Hagyjatok minket békén!"

Egy idősebb hölgy szerint a vakcinánál az atomháború is jobb, egy társa az rendőröket kéri számon: "Miért szolgáljátok őket? Meg akarnak ölni minket!

A tüntetők között néhány fiatalabb maszkos ellentüntető is feltűnt, ők az oltások fontosságáról próbálták győzködni az oltáselleneseket, de a párbeszédet nehezítette, hogy erre dühödt ordibálás volt a válasz. Verekedést nem láttunk, nem sokkal később pedig a rendőrök teljesen lezárták a főteret. Többeket őrizetbe is vettek, a Bild információi szerint néhányukat már délután, a tüntetés kezdetekor elfogták: “24 szélső jobboldali személyt azonosítottunk, akiket magatartásuk és a maguknál tartott tárgyak miatt vettünk őrizetbe” – fogalmazott a rendőrség. Búcsúzóul járványtagadók egy csoportja még szeretettel üdvözölt minket Németországban: "legyen szép napod, élvezd a diktatúrát!"

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!