Kétnyelvű utcatáblákat tettek ki Marosvásárhelyen, egy román képviselő feljelentést tett

2021. november 2. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Marosvásárhely polgármesteri hivatala elkezdte kétnyelvűekre cserélni a város utcanévtábláit, Soós Zoltán polgármester erről azt mondta, mindezt „a normalitás jelének tekinti”, írja az MTI. A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve, és a tábla jobb oldalára azt is ráírták, hogy milyen házszámok találhatók a következő utcasarokig.

Az akció viszont nem tetszik Dan Tanasának, a Románok Egyesüléséért Szövetség parlamenti képviselőjének, aki máris panaszt tett a hatóságoknál, mert szerinte törvénysértés történt. Szerinte ugyanis jogerős bírósági ítélet helyezte 2019 áprilisában hatályon kívül a marosvásárhelyi önkormányzati testület kétnyelvű táblákról szóló határozatát, a mostani táblakihelyezéseket pedig szerinte nem előzték meg a szükséges törvényes lépések.

Azt is mondta, az egy éve megválasztott polgármester és az RMDSZ-es városvezetés a sikertelenségét akarja azzal leplezni, hogy „visszatér az egyetlen témájához”, a közterületek kétnyelvű megjelöléséhez, ehhez pedig „a város román lakosai kénytelenek jó képet vágni a Soós úr által kijelölt kék sarokban”.

A polgármester minderre úgy reagált, ha kell, hoznak újabb tanácshatározatot, ami alapján folytatják a kétnyelvű táblák kihelyezését.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot. Ez a törvény csak a településnevek és az intézménynevek többnyelvű kiírásának a kötelezettségét írja elő, az utcanevekről nem rendelkezik. Románia azonban 2008-ban vállalta, hogy a hagyományos kisebbségi helyneveket is használja.

Marosvásárhelyen az 1990-es etnikai konfliktusok által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe a magyarság, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 45 százalékát tette ki.

Romániában most ugyanakkor kisebbségi kormány alakulhat, Nicolae Ciuca kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt ugyanis a Nemzeti Liberális Párt és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány számára kér bizalmat a román parlamenttől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!