Robbanás Jemenben, az ádeni repülőtér közelében, többen meghaltak

2021. október 30. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább nyolc ember meghalt szombaton Jemenben, amikor az ádeni repülőtérnél robbanás történt – idézi az MTI helyi hatóságok közlését. A robbanás délután történt a nemzetközi repülőtér épületén kívül, egy biztonsági ellenőrző pontnál. A halálos áldozatok mellett további legalább 11 ember sebesült meg az illetékesek szerint, akik nevük elhallgatását kérték, mivel nem voltak felhatalmazva arra, hogy a sajtót tájékoztassák.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanást, amely megrongált épületeket és egy internetkávézót is a közelben. A netre felkerült felvételeken a helyszínre érkező mentőautókat lehetett látni. A dél-jemeni, tengerparti városban az elmúlt években többször is volt hasonló robbanás, ezekért a hatóságok az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezeteket tették felelőssé. Ezenkívül az Irán támogatását élvező húszi lázadók szintén többször támadták a várost ballisztikus rakétákkal és robbanóanyaggal megrakott drónokkal.

A robbanásban kigyulladt autók – Fotó: Osama al-Mahrami / Reuters
A robbanásban kigyulladt autók – Fotó: Osama al-Mahrami / Reuters

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat. Azóta Áden a székhelye Hádi nemzetközileg elismert kormányának. Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba, hogy visszahelyezzék a hatalomba a kormányt. Azonban a szakadatlan légitámadások és szárazföldi harcok ellenére patthelyzet alakult ki a háborúban. A konfliktus miatt több tízezren haltak már meg, többségükben civilek, és az ország lakosságának jelentős részét éhínség sújtja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!