Receptre felírható, új elektromos cigivel szoktatnák le a briteket a dohányzásról

2021. október 29. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új, hatóságilag engedélyezett elektromos cigarettákkal szoktatná le a dohányzásról az embereket a brit kormány – írja a CNN. A brit gyógyszerügynökség pénteken közzétett egy frissített útmutatást, amely alapján lehetővé teszi az e-cigaretta felírását azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról. „A gyógyászati engedélyhez kötött elektromos cigarettáknak sokkal szigorúbb biztonsági szabályoknak kell megfelelniük, mint a hagyományos termékeknek” – olvasható a közleményben. A brit kormány célja, hogy 2030-ra teljesen megszabadítsák az országot a hagyományos cigarettáktól.

Az e-cigaretták gyártóinak egy gyógyszer-engedélyeztetési eljáráson kell zöld utat kérniük termékeiknek, amelyeket ezután ugyanúgy fel lehet majd írni receptre, mint más gyógyszereket.

„Az e-cigaretta bizonyítottan segít a leszokásban, mégis háromból csak egy dohányos próbálta eddig” – nyilatkozta az Edinburgh-i Egyetem kutatója, aki szerint ennek oka főleg az, hogy a dohányosok félreértik az e-cigarettákkal kapcsolatban felmerülő relatív kockázatokat. Linda Bauld elmondta, hogy az elektromos cigaretta is tartalmaz nikotint, emiatt nem kockázatmentes, de brit és amerikai kutatások szerint kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigaretta.

A világ dohányipara ezermilliárd dollár, a világ éves GDP-je pedig 80 ezer milliárd dollár, Magyarországon a 848 milliárd forintos ágazatot kerekítve az 50 ezer milliárd forintos GDP-vel lehet összevetni. A magyar dohányzásellenes harc része, hogy január 1-jétől újabb drasztikus változás jön: az egységes doboz.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!