Bíróságon tálalt ki a CIA kínzással felérő vallatási módszereiről az al-Kaida egyik korábbi tagja

2021. október 29. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

A börtönbüntetéséről döntő katonai esküdtszék előtt számolt be arról Majid Khan, hogy a CIA milyen kínzással vallatta többéves fogva tartása idején – írja a New York Times.

Khan a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után csatlakozott az al-Kaidához, és futárként dolgozott a terrorszervezetnek. 2003-ban elfogták Pakisztánban, és 2006-ig a CIA tartotta fogva titkos helyszíneken.

Khan több mint két órán keresztül beszélt arról, hogy milyen módszerekkel akartak belőle információkat kiszedni. Elmondása szerint rögtön együttműködő volt, és mindent elmondott a hatóságoknak, amit csak tudott, hátha elengedik. „Ehelyett minél jobban együttműködtem, annál jobban kínoztak” – mondta. Ő az első fogvatartott, aki beszámolt a körülményekről.

A beszámoló szerint a CIA börtöneiben sokszor meztelenre vetkőztetve verték, csuklyával a fején tartották, a karjait pedig úgy láncolták a feje fölé, hogy ne tudjon aludni. A férfi ügyvédei által közzétett korábbi leírások alapján egy ideig annyira kialvatlan volt, hogy hallucinálni kezdett.

Khan szerint ha a cellák között mozgatták, akkor úgy rángatták, hogy a falba ütötte a fejét. Kétszer is majdnem vízbe fojtották, amikor a kihallgatást végző tiszt 10 másodpercről visszaszámolva jeges vizet öntetett az orrába és szájába. Khan szerint mielőtt a CIA másik börtönbe szállította, egy orvos beöntést végzett rajta, és szigetelőszalaggal pelenkát ragasztott rá, hogy repülés közben ne kelljen mosdóba vinni.

Amikor nem volt hajlandó enni, fogvatartói a pürésített ebédjét a végbelébe öntötték be

– erről a szenátus hírszerzési bizottságának CIA-t vizsgáló tanulmányában írtak. A CIA ezt rektális táplálásnak nevezte, Khan szerint azonban erőszak volt. A férfi arról is beszámolt, hogy azoknak a raboknak, akik nem voltak hajlandóak inni, kerti locsolókkal végeztek beöntést, szintén a végbelükön keresztül. Khan szerint emiatt már nem tudja kontrollálni a beleit, és a mai napig aranyere van. Az éhségsztrájkra tett kísérletek után szondát nyomtak le a torkán és orrjáratán, hogy azon keresztül etessék, amikor pedig megpróbálta elharapni a csövet, ételt pumpáltak a gyomrába, amitől napokig hasmenése és gyomorgörcse volt.

A hírszerző ügynökség nem kommentálta a meghallgatáson elhangzott leírásokat, de megjegyezte, hogy a CIA érintett fogvatartási és kihallgatási programja 2009-ben véget ért.

A most 41 éves Khan Szaud-Arábiában született, és Pakisztánban nevelkedett. 16 éves volt, amikor apja munkát kapott egy marylandi benzinkúton, és családostul átköltöztek az Államokba, ő pedig ott érettségizett le. Néhány hónappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt Khan édesanyja meghalt, ezután pedig szorosabban kezdte gyakorolni a vallását. A terrortámadás után rokonai révén került kapcsolatba az al-Kaidával.

„Hülye voltam, olyan hihetetlenül hülye. De megígérték, hogy enyhítik a fájdalmamat, és megtisztítanak a bűneimtől. Megígérték, hogy megváltanak, és én hittem nekik” – mondta a terrorszervezetről. Khan 2003-ban futárként pénzt juttatott el az al-Kaida szervezetének, amiből aztán merényletet pénzeltek.

A férfi és ügyvédei idén vádalkut kötöttek a Pentagonnal. Khan bűnösnek vallotta magát 2012-ben az őt ért vádakban, de segített az amerikai hírszerzésnek. Cserébe 2025 februárjánál tovább nem tartják börtönben, de az is lehet, hogy már 2022 februárjában szabadul – erről dönt most a katonai esküdtszék, amely meghallgatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!