Kártérítést fizetett a román állam a tusnádfürdői medvetámadásban megsérült férfinak

2021. október 28. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős ítélet született abban a perben, amelyet egy tusnádfürdői medvetámadásban megsérült férfi indított a román környezetvédelmi, víz- és erdőügyi minisztérium ellen – írja a Székelyhon. A minisztérium már korábban, a másodfokú tárgyalás befejezése után kifizette a bíróság által megítélt 15 000 eurót – mondta a lapnak a férfi jogi képviselője. Nicolae Daniel Cătinean marosvásárhelyi ügyvéd elmondta, hogy a másodfokú ítélet végrehajtása kötelező, az ezt követő fellebbezés, amelyet most tárgyalt és utasított el a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, alapvetően nem tudja ezt megváltoztatni.

A kedden kihirdetett jogerős ítélet a kártérítés összegén nem is módosított, viszont nem teljesen egyezik meg a Hargita Megyei Törvényszék másodfokú, tavaly decemberben hozott döntésével. Ezúttal ugyanis a területileg illetékes Szent Anna Vadászegyesület is meg van nevezve, amelynek a szaktárcával együtt – az ítéletben szereplő megfogalmazás szerint szolidárisan – kell törlesztenie a felperes számára összesen 3264 lej perköltséget és a kártérítés összegét. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd azt mondta, a minisztérium kifizette a teljes összeget, de ennek egy részét visszakérheti a vadászegyesülettől.

A Szent Anna Vadászegyesület részéről Rafain Zoltán érthetetlennek nevezte a döntést, emlékeztetve, a vadászegyesületnek nincs hatásköre a medveállomány szabályozása terén – írja a portál. Hozzátette, ha a szaktárca utólag pénzt akar az egyesülettől, akkor perelnie kell.

Székelyföldön gyakoriak a medvetámadások, legutóbb szeptemberben történt egy, akkor egy 50 éves nőre támadt rá egy állat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!