Belga miniszterelnök: Az EU nem pénzautomata

2021. október 28. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alexander De Croo a College of Europe megnyitó ünnepségén, Brugge-ben foglalt állast az olyan európai kormányok ellen, amelyek szerinte aláássák az EU-t összetartó demokratikus értékeket és szabadságjogokat. Szerinte azért teszik ezt, mert azt hiszik, a választási győzelem mindenre feljogosítja őket, írja az Euronews.

Bár nem nevesített, de mondandójából kiderült, Magyarországra és Lengyelországra gondol. De Croo szerint cselekedni kell, mert nem várható el az Európai Unió Bíróságától vagy más testületétől, hogy egyedül küzdjön meg olyan problémákkal, mint az európai uniós jog és az EU értékeinek védelme. Szerinte viszont nem az lenne a megoldás, hogy ezeket az országokat kitessékeljék az EU-ból, mert mindkét országban magas az EU-t támogatók aránya a népesség körében.

A belga miniszterelnök szerint a helyes és a legegyszerűbb válasz a kihívásokra a liberális demokrácia, tehát hogy közösen döntsenek a tagállamok arról, merre tartanak.

A liberális demokrácia nem erős vezetőt, hanem erős vezetést jelent, amibe szerinte beletartozik a diverzitás és a befogadás is.

„A liberális demokrácia éppúgy szól a kisebbségek védelméről, a sokszínűség védelméről, mint a többség hatalmáról.”

A miniszterelnök óva intett az új zsarnokságtól, ami támadja a sajtót, befeketíti a muszlimokat és a bevándorlókat, és alapvető jogokat tagad meg nőktől és az LMBTQ-közösség tagjaitól. Hozzátette, a liberális demokráciához hozzátartozik a hatalmi ágak szétválasztása, ugyanis a „választási győzelem még nem jelent abszolút hatalmat”.

Végül arról beszélt, hogy az Európai Uniót ne tekintse senki pénzautomatának, mert az egy értékszövetség.

„Meg kell hallgatnunk annak a 100 ezer lengyel állampolgárnak az üzenetét, akik a lengyel zászlóval és az európai zászlóval vonultak az utcára, hogy visszautasítsák a bujtogató taktikát.”

Ezzel De Croo arra utalt, hogy Lengyelországban az euroszkeptikus kormányzat ellenére a lakosság túlnyomó része EU-párti (egyébként Magyarországon is, még a kormánypárti Századvég adatai szerint is a megkérdezettek 81 százaléka a maradásra voksolna egy EU-tagságról szóló népszavazáson.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!