Öt kórház és több mint 56 ezer lakás maradt fűtés nélkül Temesváron, ahol hajnalban fagyott

2021. október 26. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben Temesváron – írja az MTI. Az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot, annak ellenére, hogy kedd hajnalban is fagyott a városban.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere kedden drámainak nevezte a helyzetet.

A polgármester azt mondta: a gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Most olyan kis mennyiségű gáz vásárlásáról tárgyalnak épp, ami lehetővé tenné, hogy elsősorban szénnel üzemeltessék a temesvári hőközpontokat.

A parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet – közölte Fritz. Arról is beszélt, hogy a Colterm a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva. A polgármester ennek ellenére csak az árak megduplázására tesz javaslatot a temesvári az önkormányzati testület keddi ülésén, arra hivatkozva, hogy a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lennie.

Dominic Fritz szerint a temesvári távfűtési társaság helyzete a korábbi ciklusok alatt felhalmozott adóságok miatt kritikus most, a jelenlegi polgármester azt állítja, mióta ő átvette a város vezetését, már nekiláttak az adósság visszafizetésének. Idén két iskola felépítésére elegendő összeget (9,8 milliárd forintnyi lejt) törlesztett a város, de Fritz szerint nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával város jövőjét élik fel. Azt is hozzátette, hogy az egyik gázszolgáltató 80 millió lej (5,76 milliárd forint) kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását. Ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!