2020 volt az eddigi legmelegebb év az ázsiai kontinensen

2021. október 26. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 volt a legmelegebb év az ázsiai kontinensen a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint, amióta feljegyzéseket készítenek róla, az évi átlaghőmérséklet 1,39 Celsius-fokkal volt magasabb 1981-2010 átlagánál, írja az MTI.

Az ázsiai klíma állapotáról az ENSZ szakosított szervezete állapította meg, hogy a kontinens minden térségét érintette az átlagosnál nagyobb melegedés.

A jelentés szerint:

„a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás Ázsia-szerte 2020-ban több ezer ember életét követelte, több millió embert megfosztott otthonától és több százmilliárd dollárba került, súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az ökoszisztémákban”.

A WMO becslései szerint Kína körülbelül 238 milliárd, India 87 milliárd, Japán 83 milliárd, Dél-Korea pedig 24 milliárd dollár kárt szenvedett emiatt. Rámutattak arra is, hogy a klímaváltozás veszélyezteti a fenntartható fejlődést, egyre növekvő élelmiszer- és vízhiányt, egészségi kockázatokat, környezeti károsodást okoz.

„Az időjárás, az időjárási szélsőségek, különösen az áradások, viharok és szárazságok jelentős hatással voltak a térség számos országára”

- mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

2020-ban az áradások és a viharok nagyjából 50 millió embert értintettek a kontinensen, és több mint ötezer ember halálát okozták. Ez kevesebb az elmúlt két évtized éves átlagánál, ami a sok országban bevezetett korai figyelmeztető rendszer sikerének köszönhető.

Tavaly az oroszországi Verhojanszkban mért 38 Celsius-fok az eddig feljegyzett legmagasabb hőmérséklet volt az északi-sarkkörtől északra.

A tengervíz felszíni hőmérséklete és a kontinens körüli óceánok melegedése a világ átlagánál magasabb volt:

az Arab-tenger és a Jeges-tenger egy része háromszor gyorsabban melegszik.

Az Arab-tengerben fürdőző gyerekek (Mumbai, India), Forrás: Hindustan Times
Az Arab-tengerben fürdőző gyerekek (Mumbai, India), Forrás: Hindustan Times

Az északi-sarki tengeri jég minimum kiterjedése a második legkisebb volt a műholdas feljegyzések 1979-es kezdete óta.

A gleccserek zsugordása felgyorsult a Tibeti fennsíkon és a Himalájában, 2050-re tömegük 20-40 százalékát fogják elveszíteni, ami a térség 750 millió lakójának életére és megélhetésére lesz hatással a jelentés szerint.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!