97 évesen meghalt a normandiai partraszállás egyik utolsó veteránja

2021. október 24. – 22:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Hajnali négykor felsorakoztunk a nyílt fedélzeten. A rohamcsónakok már a darukon himbálóztak, leeresztésre készen. A kétezer ember néma csendben állt, és bármi járt a fejekben, nemigen különbözött az imától. (…) Csónakunk lapos feneke Franciaország földjébe ütközött. Kormányosunk leengedte elöl a rámpát, és a vízből kimagasló, groteszk rajzolatú fémakadályok között előtűnt egy füstfelhőbe burkolózó, vékonyka partvonal – a mi Európánk, a »Könnyű Vörös«️ partszakasz. (…) Most, 1944. június 6-án a földkerekség legocsmányabb partszakasza volt. A víztől meg a félelemtől kimerülten hasaltunk a tenger és a szögesdrót akadály közt húzódó keskeny, nedves homoksávon. Amíg hason feküdtünk, a part enyhe emelkedője némi védelmet nyújtott a géppisztolyok meg a puskák golyói ellen, csakhogy a dagály a drótakadály felé kényszerített bennünket, ahol a gépfegyverek kezelői kiélvezhették a szabad vadászidényt. (…) A következő gránát a drótakadály és a tenger között csapódott be, és minden repesze egy-egy emberi testet talált el. A katonák mozdulatlanul feküdtek körülöttem. Csak a holtakat görgették ide-oda a hullámok a víz szélén.”

Így ír Robert Capa a D-napról, a normandiai partraszállásról a Kissé elmosódva című könyvében, ahol a leghíresebb fotóit készítette. Persze Capa már a könyve elején megemlíti, hogy mivel a valóságot nehéz megírni, megengedi magának, hogy kicsit elrugaszkodjon tőle, de a partraszállás valószínűleg még így sem volt sétagalopp.

D-nap – Fotó: Galerie Bilderwelt / Getty Images
D-nap – Fotó: Galerie Bilderwelt / Getty Images

Erről beszélt legalábbis a D-nap egyik utolsó veteránja, a most 97 évesen meghalt angol Ray Lord, aki alig tizenkilenc éves volt azon a júniusi napon. Lord utolsó interjúinak egyikében azt mondta, tengeribeteg volt a Franciaországba vezető hajóúton. Amikor pedig partra szálltak, rögtön a combjáig ért a hideg víz.

Lord majdnem meghalt egy bombarobbanásban a partraszállás után. Heteket töltött kórházban, és amikor kiengedték, visszatért a zászlóaljhoz. 1945. május 8-án Brémában volt, amikor a németek megadták magukat, és aláírták a fegyverletételi egyezményt. Lord 1947-ben hagyta ott a katonaságot.

Ray Lord (fáklyával) 2019-ben, egy második világháborús megemlékezésen Hollandiában – Fotó: PIROSCHKA VAN DE WOUW / ANP / AFP
Ray Lord (fáklyával) 2019-ben, egy második világháborús megemlékezésen Hollandiában – Fotó: PIROSCHKA VAN DE WOUW / ANP / AFP

A D-nap volt a második világháború egyik legfontosabb hadművelete, amikor a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a Német Birodalom által megszállt Franciaország normandiai partszakaszán, Caen közelében. Aznap körülbelül tízezer szövetséges katona halt meg, sebesült meg vagy tűnt el. A német veszteség négy-kilencezer ember lehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!