Visszafizetik a járványügyi bírságokat az első hullám idején megbüntetetteknek Spanyolországban

2021. október 23. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat Spanyolországban – számolt be a spanyol sajtó az ügyben felállított tárcaközi munkacsoport döntéséről szombaton.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 1,14 millió büntetést róttak ki a szabályszegőkre a 2020 március 15-e és június 21-e közötti időszakban, amelyek együttes értéke mintegy 115 millió euró (41,9 milliárd forint).

A bírságok azért fizetik vissza, mert az alkotmánybíróság júliusban alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett első szükségállapot rendelkezései között szerepelt. Ez idő alatt csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, egészségügyi ellátás, élelmiszervásárlás miatt lehetett elhagyni a lakóhelyet, az üzletek közül csak azok működhettek, amelyek tevékenységét nélkülözhetetlennek minősítették, írja az MTI.

Az alkotmánybíróság vizsgálja a második szükségállapot jogszerűségét is, amely 2020 október 25-től idén június 9-ig tartott, és az elsőhöz képest némileg enyhébb korlátozásokat tartalmazott, mint például az éjszakai kijárási tilalom vagy az utazási megszorítások.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!