Luxemburgban mostantól legális a kannabisz

2021. október 22. – 20:55

frissítve

Luxemburgban mostantól legális a kannabisz

Másolás

Vágólapra másolva

Luxemburg lesz az első európai ország, ahol legálisan lehet majd kannabiszt termeszteni és használni, írta meg a luxemburgi kormány pénteki bejelentése alapján a CNN.

Az új jogszabály szerint Luxemburgban a 18 év feletti felnőttek használhatják majd a kannabiszt, és háztartásonként legfeljebb négy növényt termeszthetnek, így ez lesz az első ország Európában, ami teljes mértékben legalizálja a kábítószer előállítását és fogyasztását. A kannabisz nyilvános fogyasztása viszont továbbra is illegális marad.

A dekriminalizálás emellett drámaian csökkentené a kábítószer birtoklásáért kiszabható jelenlegi 291 és 2910 dollár közötti bírságot a három gramm vagy annál kisebb mennyiség birtoklása esetén. Mostantól ezt az összeget 29 és 581 dollár között szabhatják csak ki.

Az új jogszabály értelmében a magvakkal való kereskedés is megengedett lenne, a kannabisz pszichoaktív összetevőjének, a tetrahidrokannabinolnak (THC) a mennyiségére és szintjére vonatkozó korlátozás nélkül.

Az irányelvek megváltoztatásával a kormány megpróbálná visszaszorítani a kábítószerrel kapcsolatos bűnözést és a feketepiaci kábítószer-kereskedelmet.

A miniszterek mostantól szabályozhatják a jelenleg illegális kannabiszpiacot. Az új jogszabály a kormánykoalíció támogatását élvezi, de az új javaslatok megerősítéséhez még parlamenti szavazásra van szükség.

Olaszországban valószínűleg jövőre népszavazáson döntenek a kannabisz dekriminalizálásáról, miután a kampánycsoportoknak sikerült összegyűjteniük a szavazás kikényszerítéséhez szükséges 500 000 aláírást. Az olasz törvények szerint a kannabisz fogyasztása nem büntetendő, és az orvosi célú marihuána fogyasztása engedélyezett. A növény megvásárlása, eladása és tömeges termesztése azonban illegális, és a kereskedők akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha elítélik őket.

Ha a lakosság a kannabisz dekriminalizálása mellett szavaz, a kábítószer vásárlása, értékesítése és termesztése ott mind legális lesz.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!