Japán legnagyobb működő vulkánja kitört

2021. október 20. – 06:28

frissítve

Japán legnagyobb működő vulkánja kitört
Az Aszoból 3500 méter magas magas hamufelhő tört elő 2021. október 20-án – Fotó: YASUNARI ITAYAMA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kitört Japán legnagyobb működő vulkánja szerdán, a délnyugati Kjúsú szigetén – közölte a japán meteorológiai szolgálat az MTI szerint.

A vulkánból 3500 méter magas hamufelhő tört elő. Bár a turisták körében kedvelt kirándulóhelynek számít ez a térség, egyelőre nincsenek értesülések sérültekről vagy jelentősebb károkról.

A hatóságok magasabb fokozatú riadót hirdettek, és felszólították az embereket, hogy kerüljék el az 1592 méter magas hegyet. Figyelmeztettek arra is, hogy a Nakadake-kráter egy kilométeres körzetében vulkanikus törmelék szóródhat szét, illetve piroklasztikus folyamok alakulhatnak ki.

Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt kilencven év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban. Az Aszo legutóbb 2019-ben mutatott aktivitást.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!