Tömegével halnak éhen a lamantinok Florida partjainál

2021. október 20. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén eddig majdnem ezer lamantin halt meg Florida partjainál, és várhatóan év végéig még több fog, ami az amerikai természetvédők szerint katasztrófa – írja a Sky News. A tengeri tehenek rendjébe tartozó állatok tömeges pusztulását az okozza, hogy fő táplálékuk, a tengerifű az algásodás és a tengeri szennyeződések miatt eltűnt az Indian River lagúnából. A floridai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat 2013 óta nem pusztult el ennyi manátusz.

A természetvédők próbálnák újratelepíteni a tengerifüvet, de a szennyeződések miatt ez nem egyszerű. Thad Altman republikánus képviselő szerint amíg a vizet nem tisztítják meg, nem lehet újratelepíteni a víz alatti növényeket. „Ez egy természeti katasztrófa” – jelentette ki a politikus.

A karibi manátusz vagy más néven lamantin egy növényevő tengeri emlős, amely a Mexikói-öböl és a Karib-tenger part menti területein él. A fajt az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata 2017-ig veszélyeztetettnek tekintette, ekkor védettségi állapotukat „fenyegetettre” módosították.

Kerekded testalkatuk és kíváncsi természetük miatt a lamantinok nagyon népszerű állatok arrafelé, a barátságosságuk ugyanakkor kiszolgáltatottá teszi őket az emberi fenyegetésekkel szemben.

Kicsivel délebbre, Dél-Amerika partjainál sterilizálják Pablo Escobar vízilovait, amelyek annyira elszaporodtak, hogy már invazív fajnak számítanak, és a vizek kémiai összetételének megváltoztatásával a tengeri teheneket és a halászatot is veszélybe sodorták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!