A balközép jelöltje, Roberto Gualtieri lesz Róma főpolgármestere

2021. október 18. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

Roberto Gualtieri, a Demokrata Párt (PD) politikusa bejelentette győzelmét a római főpolgármester-választáson – írja az MTI.

„Köszönöm a polgároknak, megtiszteltetés számomra. Mindenki polgármestere leszek”

– mondta Gualtieri, aki a szavazatok közel hatvan százalékát szerezte meg.

Jobboldali vetélytársa, Enrico Michetti elismerte a vereséget. Michetti az első fordulóban a szavazatok 50 százalékát szerezte meg, de megtörte sikeres kampányát, hogy bocsánatot kellett kérnie korábbi durván antiszemita kijelentései miatt – írja a Guardian.

A Rómát utóbbi öt évben irányító Öt Csillag Mozgalom (M5S) nemcsak a fővárost, hanem Torinót is elveszítette.

A helyhatósági választások által érintett hat nagyvárosból ötöt a Demokraták szereztek meg, például Milánóban, Bolognában és Nápolyban is ők nyertek még az első fordulóban.

Triesztben Matteo Salvini szélsőjobboldali Ligája, a szintén szélsőjobbos Olasz Testvérek (FdI) és Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország (FI) pártja alkotta jobboldali koalíció polgármestere maradt a székében. Roberto Dipiazzának ez az egymás utáni negyedik mandátuma.

A jobboldali koalíció pártjai különbözőképpen magyarázták a sikertelenségeiket. Az Olasz Testvérek az alacsony részvételt okolták, és a demokrácia válságát vizionálták, a koalíció többi tagja pedig arról beszélt, hogy a következő választásokon civilek helyett politikusokat kell indítani.

A helyhatósági választások második fordulójában a részvételi arány 43,9 százalékos volt, ami kilenc százalékponttal alacsonyabb, mint az öt évvel ezelőtti második fordulóban. Ez a mindenkori legalacsonyabb részvételnek számít a helyhatósági választások történetében.

Elemzők arra mutattak rá, hogy a nagyvárosok központjában élő, hagyományosan baloldali szavazók sokan voksoltak, miközben a peremkerületekben korábban a jobboldalra és az Öt Csillag Mozgalomra szavazók között alacsony volt a részvétel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!