Szíria egy volt parlamenti képviselő megölésével vádolja Izraelt

2021. október 17. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szíria egy volt parlamenti képviselő meggyilkolásával vádolta meg szombaton Izraelt – írja az MTI. Az El-Ihbaríja állami tévé szíriai kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy izraeli biztonsági erők lőtték agyon Medhat al-Szálehet.

Al-Száleh 1985-től 12 évet töltött egy izraeli börtönben, mert az akkori vádak szerint ellenállást tanúsított a zsidó állam hatóságaival szemben. Később beválasztották a szíriai parlamentbe.

A szíriai SANA hírügynökség szerint „izraeli ellenség lövéseitől szenvedett mártírhalált, amikor éppen hazafelé tartott” a szíriai Ain al-Tineh településen, amely közel esik az Izrael által megszállt Golán-fennsíkhoz.

A damaszkuszi vezetés gyáva bűncselekménynek nevezte és elítélte a történteket. Az izraeli hadsereg pedig, hasonlóan a korábbiakhoz, most is azt közölte, hogy nem kommentál külföldi sajtójelentéseket.

Frissítés: mesterlövész-támadás lehetett

Meg nem erősített értesülés szerint mesterlövész végzett a drúz politikussal – írja az MTI. Megfigyelők szerint az izraeli mesterlövész-akcióval új fejezet nyílhat az Irán szíriai jelenléte elleni izraeli katonai fellépésben.

Az izraeli sajtó szerint Száleh – aki a Golán-fennsíkon született, és 1997-es szabadulása után a damaszkuszi kormány tanácsadója volt – aktívan segítette az iráni hadsereget az Izrael elleni katonai kapacitások kiépítésében. „Közvetlenül az irániaknak jelentett” – mondta Joszi Jehosua, a Jediót Ahronót napilap katonai ügyekre szakosodott újságírója.

Gjora Ejland, az izraeli kormány korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott a katonai rádióban, hogy Száleh likvidálása üzenet lehetett izraeli részről az irániaknak. Ugyanígy látja Joel Guzanszki, a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete nevű think-tank Irán-szakértője.

A zsidó állam korábban közölte, hogy nem fogja eltűrni az állandó iráni katonai jelenlétet a szomszédos Szíriában. Az elmúlt években több alkalommal is izraeli légicsapás ért feltételezett iráni katonai szállítmányokat és más hasonló célpontokat Szíriában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!