Atomtámadásra is képes űrfegyvert tesztelt Kína

2021. október 17. – 11:54

frissítve

Atomtámadásra is képes űrfegyvert tesztelt Kína
Egy kínai Hosszú Menetelés 2C hordozórakéta felbocsátása 2021. augusztus 24-én. A rakéta ebben a küldetésben két kísérleti műholdat szállított – Fotó: Wang Jiangbo / Xinhua via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kína még augusztusban tesztelt egy nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas, hiperszonikus siklórepülőt. A fegyver fejlettsége az amerikai hírszerzést is meglepte – írja a Financial Times a tesztet ismerő forrásokra hivatkozva.

A lap forrásai szerint a teszt során a kínai hadsereg egy hordozórakétával alacsony Föld körüli pályára juttatta a hiperszonikus siklórepülőt, mielőtt az a Földet megkerülve visszatért volna a légkörbe. A célpontját nagyjából negyven kilométerrel elvétette, de a teszt így is arról árulkodik, hogy Kína óriási előrelépést ért el a hiperszonikus fegyverek fejlesztésében, és sokkal magasabb szinten állnak, mint amit az amerikai tisztviselők gondoltak – állították többen a lapnak.

Amerikai tisztviselők az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztettek a kínai nukleáris képességek fejlődésének veszélyére, különösen miután július végén újabb rakétasilók építésére utaló műholdfelvételek kerültek nyilvánosságra. Kína nem részese semmilyen fegyverkorlátozó egyezménynek, de a kínai vezetés következetesen azt állítja, hogy a képességeit kizárólag védelmi célból fejleszti, és nem érdekelt semmiféle fegyverkezési versenyben.

A hiperszonikus siklórepülők lassabbak, mint a ballisztikus rakéták, viszont nehezebb észlelni őket és védekezni ellenük, mert nem fix röppályán haladnak, hanem manőverezhetők. Ilyen fegyvert Kína mellett az Egyesült Államok, Oroszország, India, Japán, Brazília és Franciaország is fejleszt.

A lapnak nyilatkozó egyik kínai forrás szerint a fegyvert a China Academy of Aerospace Aerodynamics nevű kutatóintézet fejleszti, amely a kínai űrprogram rakétáit szállító, állami tulajdonú vállalathoz tartozik. A hiperszonikus siklórepülőt a források szerint egy olyan Hosszú Menetelés hordozórakétával bocsátották fel, mint amilyeneket az űrprogramban is használnak.

Az űrprogram rakétaindításait felügyelő kínai szervezet július 19-én közölte, hogy felbocsátottak egy Hosszú Menetelés 2C rakétát, ami a rakáta 77. útja volt. Augusztus 24-én pedig bejelentették, hogy túl van a 79. útján. A 78. bevetésről azonban nem adtak hírt.

Az űrfegyverkezési verseny fokozódásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kövess minket Facebookon is!