Amerika visszatér az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, Biden szerint az emberi jogok állnak külpolitikája középpontjában

2021. október 14. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok visszatér az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, ahonnan még Trump léptette ki őket három évvel ezelőtt.

Az ENSZ-közgyűlés csütörtökön beválasztotta a világszervezet genfi Emberi Jogi Tanácsába az Egyesült Államokat, bő három évvel azután, hogy Trump elnöksége idején az USA kilépett a testületből, melyet krónikus Izrael-ellenességgel és a reformok hiányával vádolt.

Washington hároméves mandátuma január 1-jén kezdődik, míg Oroszországé és Kínáé már az idén kezdetét vette. Joe Biden ennek kapcsán arról beszélt, hogy az emberi jogok állnak külpolitikája középpontjában, és nem retten vissza Kína bírálatától a Hongkonggal, Hszincsiang-Ujgur autonóm tartománnyal és Tajvannal kapcsolatos politikája miatt, ahogy nem tartózkodik Oroszország bírálatától sem.

Jim Risch, a szenátus külügyi bizottságának vezető republikánus politikusa bírálta Biden döntését, amivel szerinte egy „selejtes testülethez” csatlakozott. „Az Egyesült Államoknak nem kellene legitimitást adnia egy olyan testületnek, amelyben az emberi jogok olyan megsértői vannak, mint Kína, Venezuela és Kuba” – mondta.

A közgyűlés az Emberi Jogi Tanács tagjává választotta még csütörtökön Kazahsztánt, Gambiát, Benint, Katart, az Egyesült Arab Emírségeket, Malajziát, Paraguayt, Hondurast, Luxemburgot, Finnországot, Montenegrót és Litvániát, és újraválasztotta Kamerunt, Eritreát, Szomáliát, Indiát és Argentínát. A jelölteket földrajzi egységhez tartozó csoportokban választják meg, hogy mindenki számára biztosítsák a képviseletet. A tagokat legfeljebb két mandátumra lehet megválasztani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!