Kimenekítették az afgán tolmácsot, aki még 2008-ban segített Bidennek

2021. október 12. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elhagyta Afganisztánt, és már Pakisztánt is az a férfi, aki még 2008-ban segített a jelenlegi amerikai elnöknek – írta a BBC. 13 éve több amerikai szenátor utazott az országba, az egyikük Joe Biden volt, és a helikopterük hóviharba került, kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk egy szűk völgyben. Aman Khalili akkor tolmácsként dolgozott, és segített az amerikai küldöttségnek biztonságos menedéket találnia, ahol nem támadhatnak rájuk.

Aman Khalili jobbról a harmadik – Fotó: Safi Rauf/Human Firts Coalition
Aman Khalili jobbról a harmadik – Fotó: Safi Rauf/Human Firts Coalition

Khalili a tálibok augusztus végi hatalomátvétele után jelezte a CNN-en keresztül, hogy szeretné elhagyni az országot családjával együtt – öt gyereket nevel –, és különleges vízumért folyamodott. A washingtoni kormányzat segítséget ígért, és ezt most meg is kapta.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára már akkor tudatta, Biden emlékszik a férfire, sok embernek segített 13 éve, és hogy elkötelezett a segítségnyújtásban. Khalili kimenekítésében a Human First Coalition vállalt főszerepet. Arról egyelőre nincs hír, hogy a tolmács megérkezett-e már az Egyesült Államokba. Az USA 70 ezer afgánt fogadott eddig be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!