101 éves korában meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, aki a világ legboldogabb emberének tartotta magát

2021. október 12. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

101 éves korában Sydney-ben meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő – írja az AP hírügynökség. Eddie Jaku tavaly megjelent, A világ legboldogabb embere című sikerlistás könyvével vált világszerte ismertté. Az ausztrál miniszterelnök úgy búcsúzott tőle, hogy ő az az ember, aki annak szentelte az életét, hogy a remény és a szeretet le tudja győzni a gyűlöletet.

Eddie Jaku 1920-ban született Lipcsében, 13 éves korában kirúgták az iskolából, mert zsidó volt, de később befejezte a középiskolát. A Kristályéjszakán brutálisan megverték a nácik, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba vitték. Innen Belgiumba szökött, de később újra elfogták és Auschwitzba vitték, a szüleit itt végezték ki. Jaku 1945-ben megszökött a haláltáborból, hónapokig bujkált, míg végül az amerikai csapatok kiéhezve, kolerásan és tífuszosan megtalálták. Eddie Jaku 1950-ben vándorolt ki Ausztráliába, ahol önkéntesként vett részt a Sydney Zsidó Múzeum megalapításában.

Eddie Jaku – Fotó: Louise Kennerley / The Sydney Morning Herald / Getty Images
Eddie Jaku – Fotó: Louise Kennerley / The Sydney Morning Herald / Getty Images

„Én nem gyűlök senkit. A gyűlölet olyan kór, ami nemcsak az ellenségedet teszi tönkre, hanem téged is” – mondta egyik beszédében két éve Sydney-ben. Jaku azt is mondta, hogy a boldogság nem hullik le az égből, hanem ott van a kezünkben. „Én mindent megteszek azért, hogy a világ mindenkinek jobb hely legyen” – mondta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!