Egyre nő a digitális szakadék a fiúk és a lányok között a világon

2021. október 11. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

A technológia világa mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon elérhetetlenebb a lányok számára, ami nem csupán az egyéni életminőség és érvényesülés, de a gazdasági növekedés és versenyképesség szempontjából is hátrányos – írja az a UNICEF. A világszervezet a lánygyermekek világnapján közölt összesítése szerint az internethasználat nemek közötti megoszlása egyre aránytalanabb, a globális különbség a 20 százalékot közelíti, egyes országokban a 40 százalékot is meghaladja.

Jelenleg mintegy 2,2 milliárd 25 év alatti fiatalnak nincs otthoni internethozzáférése a világon, az infrastruktúra hiánya a lányokat kiemelten érinti. Az internethasználat nemek közötti megoszlása ráadásul egyre aránytalanabb; a globális különbség a 2013-ban mért 11 százalékról 2019-ben 17 százalékra emelkedett, míg a világ legkevésbé fejlett országaiban kiugróan magas, 43 százalékos – írja az UNICEF.

A lányok az úgynevezett STEM szakmákban, vagyis az olyan területeken is kevésbé vannak jelen, ahol természettudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai végzettség szükséges. Világszerte az összes női hallgató csak mintegy 30 százaléka választ ilyen szakokat a felsőoktatásban. A női STEM diplomások aránya 15 százalék alatt van a világ országainak több mint kétharmadában, a tudományos kutatók kevesebb, mint 30 százaléka nő – írja a világszervezet.

Az UNICEF összesítése szerint még a közepes és magas jövedelmű országokban is a lányoknak mindössze 14 százaléka teljesít úgy a természettudományok és matematika terén, hogy reáltudományi vagy mérnöki pályán helyezkedjenek majd el és jelenleg a világ STEM állásainak mindösszesen 26%-át töltik be nők.

Az UNICEF hangsúlyozza, hogy bár az oktatás kulcsfontosságú a nők egyenjogúsításához, világszerte lányok milliói nem tanulhatnak. A 15-19 éves serdülő lányok 22%-a nincs jelen a munkaerőpiacon és oktatásban sem részesül, szemben az azonos korú fiúk 12%-ával. A világszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekkorban kötött házasság hozzájárul az oktatásból való kieséshez, a túl korán vállalt terhesség pedig veszélyezteti az anya és a gyermek életét is. 2019-ben a 15-19 éves lányok körében a második vezető halálok a terhességgel és szüléssel összefüggő egészségügyi problémák voltak. Az UNICEF adatai szerint ma mintegy 650 millió lány és nő él gyermekként megkötött házasságban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!