Észak-Koreából szökött, magas rangú hírszerző adott interjút a BBC-nek

2021. október 11. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetekig tartó alkudozás eredményeképpen több részletben interjút adott a BBC-nek egy Dél-Koreában élő, szökevény észak-koreai hírszerző tábornok. A hétfőn megjelent anyagban a volt katona felfedte a phenjani vezetés hírszerzési hadviselésének és legsötétebb üzelmeinek egyes részleteit.

A BBC szerint ez volt az első eset, hogy egy ilyen magas rangú, volt észak-koreai katonai tisztségviselő interjút adott egy jelentős műsorszolgáltató médiumnak. Megjegyezte, hogy nem tudja független forrásból ellenőrizni a férfi állításainak igazságtartalmát, de személyazonosságára vonatkozóan talált megerősítő bizonyítékokat.

Az interjúban Kim Gukszongnak nevezett férfi 30 éven át szolgálta az észak-korai hírszerzést, és eljutott a legmagasabb tisztségekig.

A kommunista rendszert hűségesen kiszolgáló, „legvörösebb vörösként” jellemezte magát. De – mint mondta – volt hazájában a magas beosztás és a hűség sem garancia arra, hogy az ember biztonságban legyen. Akkor döbbent rá, hogy családjával együtt el kell szöknie Észak-Koreából, amikor Kim Dzsongun 2013-ban kivégeztette saját nagybátyját, Csang Szongtheket, mert elterjedt az a híresztelés, hogy amikor már apja, Kim Dzsongil rossz egészségi állapota miatt nem tudta ellátni az ország vezetését, Csang volt a tényleges vezető. A tábornok korábban azt gondolta, hogy Csang Szongtheket csak száműzni fogja vidékre Kim Dzsongun.

A szökési terv 2014-ben meg is valósult, a család most Szöulban él, és Kim Gukszong a dél-koreai hírszerzésnek dolgozik. Kim Gukszong szerint az észak-koreai vezetés mindig kétségbeesetten kereste az eszközeit annak, hogy a lehető legtöbb készpénzre tegyen szert: több laboratóriumban kábítószert állíttat elő külföldi értékesítés céljára, és illegálisan fegyvert ad el különböző közel-keleti és afrikai országoknak. A tábornok beszélt arról, hogy milyen stratégia áll a Dél-Korea elleni katonai támadások mögött, hogy konkrétan ő kinek a meggyilkolását irányította.

Azt is állította, hogy az ország hírszerzése és a nyolcvanas évek óta folyamatosan fejlesztett kibernetikai hadserege a világon bárhol képes lecsapni.

A tábornok arra a kérdésre, hogy miért vállalta az interjút, azt válaszolta: mostanra ez maradt az egyetlen, amit kötelességből meg kell tennie. „Mostantól aktívabban dolgozom azon, hogy északi honfitársaim egyszer kiszabaduljanak a diktatúra szorításából” – tette hozzá.

Mint mondta, több mint 30 ezer észak-koreai szökevény él Dél-Koreában, és eddig közülük csak néhány volt hajlandó beszélni a médiának. Minél magasabb tisztséget töltöttek be volt hazájukban, annál nagyobb kockázatot vállalnak magukkal és családtagjaikkal kapcsolatban, ha beszélnek.

(via MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!