Nemzetközi katolikus konzultációt hirdetett a pápa

2021. október 11. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

A katolikus egyház jövőjéről hirdetett két éven át tartó konzultációt Ferenc pápa a hétvégén. Vannak hívők, akik azt várják ettől, hogy változás indul a nők felszentelése, a papok házassága és az azonos nemű párok ügyében, mások viszont attól tartanak, hogy a reformok alááshatják az egyház elveit – írja a BBC. A pápa a Szent Péter Bazilikában tartott miséjén arra kérte a hívőket, hogy „ne zárkózzanak a meggyőződéseik mögé”, hanem hallgassák meg egymást.

A konzultáció három fázisban zajlik majd: az első a meghallgatás fázisa, amikor a plébániákon a hívők elmondhatják a véleményüket a különböző témákban. Ferenc pápa szerint fontos lenne, hogy azok is megszólaljanak, akik az egyházi élet peremére szorultak, például a nők vagy a lelkipásztorok segítői.

A konzultáció második, „kontinentális fázisában” a püspökök összesítik a megbeszélteket, a harmadik, „univerzális szakaszban”, 2023 októberében a világ összes püspöke összegyűlik a Vatikánban, hogy egy hónapon át ülésezzenek a pápával együtt. Ezt követően a pápa várhatóan ír majd egy apostoli buzdítást.

Ferenc pápa szerint a katolikus egyház reformjára azért is szükség van, hogy az egyház szembe tudjon nézni a való világ kihívásaival.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!