Az erős szél miatt elhalasztották Kirk kapitány űrutazását

2021. október 11. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előre jelzett erős szél miatt szerdára halasztották William Shatnernek, a Star Trek-sorozat Kirk kapitányának eredetileg keddre tervezett űrkirándulását, írja az MTI.

Shatner a Blue Origin – Jeff Bezos űrvállallata – New Shepard űrhajójával indult volna útnak október 12-én. A vállalat azonban az időjárási előrejelzésben szereplő erős szélre hivatkozva szerdára halasztotta az NS-18 fellövését. A 90 éves Shatner a tíz percig tartó utazás négytagú legénységének tagja lesz.

A színész, akit sokan a Star Trek sci-fi-sorozat Kirk kapitányaként ismernek, először utazik az űrbe. Ő lesz a legidősebb ember, aki valaha az űrbe repült. „Nagyon régóta szerepel az életemben az űr. Most megragadom az alkalmat, hogy magam is megnézzem. Micsoda varázslat!” – írta korábbi közleményében Shatner.

A Blue Origin űrturistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek. Ez lesz a második alkalom, hogy a cég embereket utaztat az űrbe.

Bezos a fivérével, valamint az eddigi legfiatalabb és a legidősebb űrutassal együtt részt vett a Blue Origin júliusi első repülésén. Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jut fel. A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kap.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!