A hajánál fogva rángatták ki a rendőrök a lebénult sofőrt az autóból, mert nem volt hajlandó kiszállni

2021. október 11. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikában a feketék elleni indokolatlan/aránytalan rendőri erőszak az elmúlt évek egyik legforróbb közéleti témája, George Floyd halálát nem csak tüntetések és zavargások követték, hanem számtalan hasonló eset napvilágra kerülése is. Emiatt kelt most különösen nagy hullámokat egy ohiói rendőr testkamerás felvétele, amit egyébként maga a rendőrség tett fel a Youtube-oldalára.

A videón egy rutin igazoltatásnak induló eset látszik Dayton városában, a sofőrt, bizonyos Clifford Owensbyt, aki történetesen fekete, a rendőrök megkérik, hogy szálljon ki az autóból. Ő azonban ezt megtagadja, mondván, deréktól lefelé le van bénulva, nem képes arra, hogy csak úgy kiszálljon. Szó szót követ, a helyzet csúnyán elmérgesedik, a sofőr a rendőrök feletteseivel akar beszélni, és végül a karjainál és a hajánál fogva rángatják ki a kocsiból, le a földre.

Ami a videón még, illetve már nem látszik, de a rendőrségi jelentésből kiderül, hogy Owensbyt azért igazoltatták, mert egy olyan háztól hajtott el, amit drogdíler-bázisnak sejtettek a rendőrök, illetve hogy az autóban 22 ezer dollár (közel 7 millió forint) készpénzt találtak, ami nyilván legális dolog, de azért eléggé szokatlan.

Az intézkedő rendőr ellen vizsgálat indult, az amerikai közvélemény pedig szokás szerint elég végletes nézőpontokból kommentálja az esetet, vagy embertelennek és elfogadhatatlannak tartják a rendőrök viselkedését, vagy hősként ünneplik őket, mert a törvény betartása mellett nem hagyták, hogy egy gyanúsított a bolondját járassa velük.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!