Meghalt Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba kifejlesztője

2021. október 10. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanöt éves korában meghalt Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja, aki tisztelői számára nemzeti hős volt, írja az MTI. Az atomtudós tüdőproblémákkal került kórházba.

Abdul Kádir Hán 2009-ben – Fotó: Reuters/Mian Khursheed
Abdul Kádir Hán 2009-ben – Fotó: Reuters/Mian Khursheed

Abdul Kádir Hán azzal vívta ki honfitársai rokonszenvét, hogy hozzásegítette a muzulmán világot első atombombájához, ugyanakkor számos bírálat is érte az atomtechnológia terjesztése miatt.
Tizenhét évvel ezelőtt, 2004-ben a tudós beismerte, hogy a törvényeket megsértve – a pakisztáni kormány és hadsereg tudta nélkül – külföldön értékesített atomtechnológiát. Urándúsításra alkalmas centrifugákhoz juttatta Iránt. A vásárlói között volt továbbá Észak-Korea és Líbia.

Hánt ezután néhány évre házi őrizetbe helyezték, mindazonáltal mentesült a súlyosabb büntetés alól. Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök megkegyelmezett neki. Elvben visszanyerte szabadságát, de tájékoztatnia kellett a hatóságokat útiterveiről, engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy otthonában vendégeket fogadhasson, háza körül pedig titkosszolgálati ügynökök nyüzsögtek.