Erős földrengés volt Pakisztán délnyugati részén, legalább húszan meghaltak

2021. október 7. – 05:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,7-es erősségű földrengés volt csütörtökre virradóra a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban. Legalább húszan meghaltak, és háromszázan megsérültek, írja az MTI. Az első hírek még csak negyven sérültről szóltak.

Az egyik beludzsisztáni város, Harnai kórházának udvarán gyülekező emberek – Fotó: képkivágás egy videóból, QuettaVoice.com / Social Media via Reuters
Az egyik beludzsisztáni város, Harnai kórházának udvarán gyülekező emberek – Fotó: képkivágás egy videóból, QuettaVoice.com / Social Media via Reuters

A földrengés epicentruma 20 kilométer mélyen volt, körülbelül 100 kilométerre az Afganisztánnal határos tartomány székhelyétől, Kvettától.

A helyi katasztrófavédelem vezetője, Nászir Naszri azt mondta, sokan a beomlott épületek alatt rekedtek, és félő, hogy az áldozatok száma nőni fog. A BBC szerint főleg vályogházak dőltek össze, több százan vesztették el otthonukat.

A tartomány érintett körzeteit katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.

Az egymásnak feszülő tektonikus lemezek fölött lévő Pakisztánban gyakoriak a földrengések. Nyolcvanhat éve, 1935-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Kvettát, amelyben 30-60 ezer ember halt meg, a város nagy része megsemmisült.

Tizenhat évvel ezelőtt, 2005-ben a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 95 km-re északkeletre bekövetkezett 7,6-os erősségű rengés 73 ezer ember halálát okozta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!