Erőszak és kínzás gyanújával nyomoznak egy orosz börtönben

2021. október 6. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kínzás és szexuális erőszak gyanújával nyomoznak az orosz hatóságok, miután több mint ezer kiszivárogtatott videón az látható, ahogyan megerőszakolják a fogvatartottakat egy szaratovi börtönben – írja a BBC.

A Gulagu.net emberi jogi szervezet számára kiszivárogtatott videókon az látszik, hogy több száz rabot kínoztak meg. Az egyik videón az látható, hogy egy meztelen férfit bottal bántalmaznak egy szaratovi börtönkórházban, egy másikon pedig egy hátrakötözött kezű, arccal a föld felé néző, földön fekvő rab hátába botot nyom egy börtönőr.

„Ha ezeknek az anyagoknak a hitelessége bebizonyosodik, akkor az egy komoly nyomozás alapja lesz” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy az orosz börtönöket felügyelő Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vizsgálja az ügyet.

„Ez az első eset, hogy az emberi jogi aktivisták ilyen nagy mennyiségű bizonyítékhoz jutottak arról, hogy a kínzás az orosz börtönrendszer természetes része” – mondta a Gulagu.net alapítója, Vlagyimir Osecskin az AFP hírügynökségnek. A jogvédő aktivista szerint bizonyítékuk van arra, hogy több mint 200 fogvatartottat kínoztak és erőszakoltak meg az orosz börtönökben, és jelezte, hogy még több videót fognak nyilvánosságra hozni az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!