Elpusztult a gondozója szelfijével híressé vált gorilla

2021. október 6. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elpusztult az a hegyi gorilla, amely két éve vált az internet sztárjává azzal, hogy egy gondozó szelfijén pózolt a Virunga Nemzeti Parkban a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A szokatlan története és egyénisége miatt is ismert nőstény gorillát, Ndakasit 2007 óta nevelték a Senkwekwe Központ gondozói, mivel a családját orvvadászok ölték meg. A gorilla annak a parkőrnek a karjaiban halt meg, aki annak idején megmentette. Egy, a nemzeti park által közzétett fotón Ndakasi testét a földön ülő Andre Bauma tartja az ölében, írja az MTI.

Ndakasi egy másik elárvult gorillakölyökkel, Ndezével együtt került a Senkwekwe Központba. Ők lettek a menedék első hegyigorilla-lakói. A párhetes, 2,4 kilós Ndakasira Bauma bukkant rá. A kölyök halott anyjába kapaszkodott, akit orvvadászok lőttek fejbe. A gorillabébi túl sérülékeny volt ahhoz, hogy visszatérjen a vadonba, ezért a nemzeti parkban nevelték fel különleges gondoskodás mellett. A főemlős felnőve is afféle pótanyaként tekintett Baumára.

A híres 2019-es szelfin, amelyet Mathieu Shamavu, az állatmenhely munkatársa készített a Föld napján, a két, addigra felnőtt gorilla, Ndakazi és Ndakasi felegyenesedve nézett a kamerába. Ndakasi a Senkwekwe Központ keddi közleménye szerint szeptember 26-án halt meg hosszú betegség után.

Az 1925-ben Afrika első nemzeti parkjaként megnyitott, 7800 négyzetkilométeren elterülő Virunga Nemzeti Parkban él a világ mintegy ezer példányra becsült hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!