Koronavírus: hat hónap után szükség lehet a harmadik oltásra

2021. október 05. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hat hónapon át 90 százalékos hatékonysággal véd a kórházba kerüléstől a Pfizer koronavírus elleni oltása – írja egy széles körű, friss tanulmányra hivatkozva a Guardian.

2021 augusztusa és 2020 decembere között hárommillió ember egészségi állapotát követték a kutatók, ez idő alatt a résztvevők 5,4 százaléka fertőződött meg koronavírussal, de csak 6,6 százalékuk került miatta kórházba.

Bármely vírusvariánsról legyen is szó – beleértve a deltát is –, a kutatás szerint a Pfizer–BioNTech kétdózisú vakcinája legalább hat hónapon át hatékonyan véd a kórházba kerüléstől.

A Lancet orvostudományi magazinban is közölt tanulmányban azonban a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy hat hónap után gyengül a védelem a megfertőződés ellen, ezért javasolják a harmadik oltást is. A Brit Egészségügyi Szolgálat már most felajánlotta a harmadik oltás lehetőségét a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok munkatársainak is.

„A kutatásunk azt bizonyítja, hogy a vakcinákkal tudjuk a leginkább kontrollálni a járványt” – mondta dr. Sara Tartof, a tanulmány vezető szerzője.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!