Pártprogramokkal felturbózott mesterséges intelligencia is kérdezgetni fogja a pártvezetőket a cseh választási tévévitán

2021. október 5. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Segédmoderátorként egy Matylda névre hallgató mesterséges intelligencia is részt vesz a nyolc párt vezetőjének választási vitájában Csehországban – írja az Új Szó.

Matylda Světlana Witowská televíziós riporternek segít a vita levezénylésében. „Könyvek ezrei és több ország Wikipédiája megtalálható benne. Óriási mennyiségű emberi tudásról van szó” – közölte a számítógépes szoftverről alkotója, Jan Tyl, az Alpha Industries igazgatója.

„A virtuális műsorvezető számára elérhetővé tették a pártok, mozgalmak és koalíciók választási programjait, amelyek a digitalizáció jövőjét érintik, valamint az egyes elnökök életrajzait is megkapta. Ezekből alkotott pár kérdést, amelyeket feltesz a vita vendégeinek” –mondta a szokatlan megoldás előnyeiről a lapnak František Lutonský, a Cseh Televízió főszerkesztő-helyettese. Matylda kérdésein felül várhatóan szó lesz az emelkedő élelmiszerárakról, az adókról, a lakhatásról és az éghajlatról.

Csehországban most hétvégén, október 8-án és 9-én tartják a parlamenti választásokat. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a győztes az Andrej Babiš kormányfő vezette centrista ANO mozgalom lehet 27,3 százalékkal. Második és harmadik helyen két jobboldali ellenzéki koalíció futhat be: a hárompárti Spolu 21,4 százalékot, míg a Kalózok-Polgármesterek szövetség 17,4 százalékot kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!