Az FBI előállította az ISIS Szíriában gránátdobálás közben elfogott narrátor-fordítóját

2021. október 3. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA őrizetbe vette az ISIS egyik angolnyelvű narrátorát, aki legalább 15 videó angol nyelvű fordításáért felelős – írja a CNN. A 38 éves Mohammed Khalifa Szaúd-Arábiában született, de 2013-ig Kanadában élt, ottani állampolgár volt.

2013-ban Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az ISIS-hoz, és rögtön csatlakozott az angol nyelvű médiáért felelős részleghez. Ott hat éven át fordított és mondott fel propaganda- és toborzószövegeket, valamint két kifejezetten véres videón is az ő hangja szólal meg. Ezek a 2014-es és 2017-es Háború lángjai videók.

„Bár sok amerikai tisztában van a brutális és erőszakos bűntettekkel, amiket az ISIS tagjai elkövetnek, az, hogy valaki megpróbál másokat radikalizálni, hogy Szíriába utazzanak és a szervezet nevében erőszakos tetteket hajtsanak végre pont ugyanannyira borzalmas”

– mondta Steven D'Antuono, az FBI washingtoni irodájának egyik vezetője.

Khalifát 2019 januárjában fogták el a Szíriai Demokratikus Erők katonái. A letartóztatást egy tűzharc előzte meg, ami alatt Khalifa elvileg több gránátot is eldobott. Nemrég került át az FBI őrizetébe. Még abban az évben adott egy interjút a CBC-nek, amiben arról beszélt, hogy miért hagyta el Kanadát.

„Úgy voltam vele, hogy ha megtudják, hogy Szíriába utazok, hogy ott harcoljak, megpróbálnának megállítani. Kanadában normális életem volt. Elég jól éltem, de úgy döntöttem, hogy mindent feladok azzal, hogy kiutazom, pontosan tudtam, milyen áldozatot hozok”

– mondta.

A családjának azt hazudta, hogy Egyiptomba utazik, de később beismerte, hogy a szír hadsereg ellen akart harcolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!