33 négyzetkilométeres olajszőnyeg alakult ki Los Angelestől nem messze az óceánon

2021. október 03. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több dél-kaliforniai partszakaszt is le kellett zárni Los Angelestől nem messze, mert egy víz alatti olajvezeték szivárgása miatt összesen 33 négyzetkilométernyi olajszőnyeg alakult ki a környéken – írja az MTI.

A szivárgás még szombaton történt, ekkor 572 ezer liter olaj ömlött az óceánba egy, a parttól több kilométerre található víz alatti vezetékből. A környéken több olajfúrótorony működik, a mostani szivárgásnak valószínűleg az Elly nevű toronyhoz van köze, de a torony üzemeltetője egyelőre nem reagált a helyzetre – írja az NPR. A szivárgást mindenesetre még a hétvége során sikerült megszüntetni.

Olajos homok Huntington Beachen Dél-Kaliforniában 2021. október 3-án – Fotó: Mario Tama / Getty Images North America via AFP

A vezetéken további javítási munkákra lesz szükség, ráadásul az olajszennyezés jelentős környezeti károkat okozott. Azon túl, hogy számos vízi állat elpusztult, az olaj nem rekedt meg a tengeren, beszivárgott a Talbert lápvidékre, és attól tartanak, hogy a szennyeződés elérheti a Bolsa Chica ökológiai rezervátumot is.

A hatóságok önkéntesek közreműködésével igyekeznek megakadályozni, hogy a szennyeződés tovább haladjon, illetve dolgoznak az érintett területek megtisztításán is.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!