Magyarország nyerte a borfelismerő világbajnokságot

2021. október 2. – 21:05

frissítve

Magyarország nyerte a borfelismerő világbajnokságot
A 166 ponttal győztes magyar csapat – Fotó: larvf.com

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar csapat nyerte meg idén a dél-franciaországi Avignonban tartott borfelismerő világbajnokságot, megelőzve Belgiumot és Spanyolországot – jelentette az MTI.

A Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de France című havilap idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelyen 27 ország csapata vett részt.
Nagy meglepetést okozva Magyarország csapata – Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyzők, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó – győzött, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit.

A borfelismerés világbajnokságaként emlegetett Championnat du monde de dégustation történetében először nyert Magyarország. Tavaly és 2018-ban egyaránt az ötödik, 2019-ben a 12., 2017-ben pedig a 7. helyen végzett a csapat. Aranyos Attila a francia folyóiratnak nyilatkozva elmondta, hogy őt magát is meglepte a siker.

„Tudtam, hogy az első öt között leszünk, de hogy megnyerjük a versenyt, én lepődtem meg a legjobban.”

„A magyar egy nagyon tapasztalt csapat, amely jó ideje részt vesz a bajnokságokon” – mondta Denis Saverot, a Revue des Vins de France szerkesztőségi igazgatója, hozzátéve, hogy Magyarországnak számos borvidéke van, és a Tokajból származó édes bort XIV. Lajos király udvarában is felszolgálták.

A világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. Összesen 27 nemzet nevezett be a versenyre. Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva

  • a szőlőfajtát
  • az országot
  • az évjáratot
  • a termelőt.

A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt. A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt. A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

Az idei versenyen a legnehezebb feladatnak egy, az észak-spanyolországi Aragón régióból származó, garnacha szőlőfajtából készült bor felismerése bizonyult. Ezt csak a luxembourgi versenyzők találták el. Sokkal könnyebb feladatnak bizonyult például egy osztrák fehérbor vagy éppen egy jurai fehérbor azonosítása. Az előző két évben első helyen végzett Franciaország csapata idén a hatodik helyre szorult.

  • Magyarország – 166 pont
  • Belgium – 154
  • Spanyolország – 136

Egy kis kedvcsináló Louis de Funes előadásában, hogyan lehet ezt mesterfokon űzni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!