Megmenekült a pénzügyi összeomlástól az amerikai kormányzat

2021. október 1. – 06:15

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával a határidő lejárta előtt Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amelyik ideiglenesen, december 3-ig biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását. Ezt korábban a szenátus és a képviselőház is jóváhagyta, írja az MTI.

Ha szeptember 30-án, az amerikai költségvetési év utolsó napján nem tették volna meg ezt a lépést, akkor a szövetségi kormány működése teljesen leállhatott volna. A képviselőház alig több mint egy héttel ezelőtt szavazta meg azt a költségvetési törvényjavaslatot, amely 2022 végéig megemelte volna a szövetségi adósságplafont, és a kormányzat működésének, valamint a természeti katasztrófák és menekültek segélyezésének finanszírozását is tartalmazta.

Joe Biden amerikai elnök – Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Joe Biden amerikai elnök – Fotó: MTI/AP/Alex Brandon

A felsőház republikánus szenátorai azonban nem járultak hozzá a 28 400 milliárd dolláros adósságplafon megemeléséhez. Azzal érveltek, hogy a törvényjavaslat nyakló nélküli költekezést tenne lehetővé a demokraták számára a következő évben. A szenátus végül csütörtökön, 65-35 arányú voksolás után az adósságkorlátot érintő részek nélkül küldte vissza a jogszabályt az alsóháznak.

„Ma azért tudjuk finanszírozni a kormányt, mert a többség elfogadta a valóságot. Ugyanennek kell megtörténnie az adósságkorláttal kapcsolatban is a jövő héten” – mondta a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell.

A képviselőház – nem sokkal a szenátus döntését követően – a rövid távú finanszírozási intézkedést lehetővé tevő jogszabályt 254-175 arányú szavazattal hagyta jóvá.

„Ez egy jó eredmény, örülök, hogy megcsináltuk” – mondta Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője. „Az utolsó, amire az amerikai népnek szüksége van, hogy leálljon a kormány” – tette hozzá New York állam szenátora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!