Kokainragasztó spray-vel támadnak az Egyesült Királyság rendőrei a szórakozóhelyeken

2021. október 1. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan módon szeretnének küzdeni a hatóságok az Egyesült Királyságban található Darlington szórakozóhelyein a kokainhasználat ellen. A helyi rendőrség több szórakozóhelyen is úgynevezett „antikokain sprayt” használ majd. – írja a Mixmag.

A BLOKit spray-t az asztalok, pultok, mosdók felületeire lehet ráfújni. A spray által képzett réteg aztán megköti a rászórt kokaint vagy más por állagú kábítószert, amit nem lehet onnan felszívni. Ha az ember mégis megpróbálja lekaparni és felszívni vagy lenyelni a port, akkor órákig keserű íz érezhet utána.

A BLOKitet már országszerte több bárban, kocsmában is használják, de Darlington lesz az első város, ahol próbaképpen 24 szórakozóhely együttesen veti majd be a sprayt.

„Darlington pont olyan mint bármelyik nagyváros: az emberek itt is fogyasztanak rekreációs drogokat, naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy nem teszik. A különbség az, hogy mi proaktívan cselekszünk azért, hogy ezt leküzdjük” – mondta a helyi rendőrség őrmestere, aki arról is beszélt, hogy a drogkereső kutyák rendszeresen bejeleznek nekik kokainra, amikor ellenőrzik a szórakozóhelyeket.

A kezdeményezést a városi tanács is támogatja. Abban bíznak, hogy ezzel sikerül majd visszaszorítani a településen a droghasználatot, és biztonságosabbá tenni a várost.

A kábítószerártalom csökkentésével foglalkozó szakemberek azonban úgy vélik, hogy ez a megoldás több kárt hozhat mint hasznot, egyesek szerint a rendőrség csak a pénzt pazarolja. A Mixmagnek nyilatkozó Ant Lehane szerint ez a módszer semmit nem fog tenni a droghasználattal összefüggő halálesetek visszaszorításáért. Szerinte a spray miatt az emberek kulcsról fogják felszívni a kokaint, amivel viszont csak sokkal nehezebb lesz biztosan adagolni a szert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!