Az Iszlám Állam harcosai támadtak a tálibokra Afganisztánban

2021. október 1. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Iszlám Állam harcosai támadtak a tálib erők tagjaira az észak-afganisztáni Parvan tartományban – közölte az MTI.

Bilál Kárimi tálib szóvivő szerint a tartomány székhelyét, Csarikart robbanás rázta meg, a tálibok egyik járművét támadták meg. A robbanás következtében a tálib biztonsági erők öt tagja szenvedett könnyebb sérüléseket.

Az incidenst követően a tálib különleges erők rajtaütöttek az Iszlám Állam egyik rejtekhelyén a robbanás helyszínétől nem messze. A búvóhelyet felszámolták, és őrizetbe vették az Iszlám Állam két tagját – mondta Kárimi.

Szerdán egy tálib tisztségviselő és további két ember sérült meg szintén egy robbanásban az ország keleti részén. Egy út menti robbanószerkezet lépett működésbe a tálibok újonnan kinevezett tisztségviselőjének kocsija mellett. A támadásért senki sem vállalta a felelősséget, jóllehet az Iszlám Állam tagjai az elmúlt időszakban egy sor tálibok ellen elkövetett támadást magukénak vallottak.

2015 óta a dzsihadista szervezet számos, halálos áldozatokat követelő támadást hajtott végre Afganisztánban, elsősorban a hazara síita kisebbség tagjai ellen, akiket a szunnita szélsőségesek „hitehagyottaknak” tartanak.

Pénteken jogvédők bírálták a tálibok ideiglenes kormányát a médiára vonatkozó szigorú korlátozások miatt. Jogvédők szerint legalább 32 újságírót vettek őrizetbe azóta, hogy a tálibok átvették a hatalmat. Bár legtöbbjüket szabadon engedték azután, hogy óva intették őket a tudósítástól, néhányukat megverték. Jogvédők szerint a tálibok szeptemberben megmondták az afgán média munkatársainak: tartózkodjanak attól, hogy olyan ügyekről számoljanak be, amelyeket „nem erősítettek meg tisztségviselők”, vagy amelyeknek „negatív hatásuk volna a nyilvánosságra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!