Életfogytiglant kapott az a férfi, aki két és fél éve lövöldözött egy kaliforniai zsinagógában

2021. október 1. – 06:43

Életfogytiglant kapott az a férfi, aki két és fél éve lövöldözött egy kaliforniai zsinagógában
A lövöldözés helyszíne 2019. április 27-én – Fotó: Reuters/John Gastaldo

Másolás

Vágólapra másolva

Ténylegesen életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték egy San Diegó-i bíróságon azt a 22 éves férfit, aki lőfegyveres merényletet követett el két és fél éve egy dél-kaliforniai zsinagógában, megölt egy embert, további hármat pedig megsebesített, írja az MTI.

John T. Earnest vádalku keretében elismerte a tettét és azt is, hogy egy hónappal korábban, hajnalban felgyújtott egy mecsetet a közeli Escondido városban. Valószínűleg a vádalku mentette meg a halálbüntetéstől.

Earnest támadása pillanatában száz ember lehetett a San Diegótól északra fekvő Poway zsinagógájában egy ünnepségen. A halálos áldozat a gyülekezet egy 60 éves női tagja volt, és a sebesültek között volt egy nyolcéves kislány, valamint a szertartást vezető rabbi.

Ámokfutása közben Earnest gépfegyvere elakadt, és ezt kihasználva a gyülekezet egyik tagja, egy volt katona ártalmatlanná akarta tenni őt, de a támadónak sikerült kimenekülnie és autójával elhajtania.

Később maga hívta fel a rendőrséget, és mondta el, hogy „részese volt” egy lövöldözésnek a helyi zsinagógában. Ezután az út mentén megvárta, hogy a rendőrök letartóztassák.

A fiatal férfiról kiderült az internetre feltett szövegei alapján, hogy antiszemita és muszlimellenes, valamint hogy alaposan megtervezte merényleteit. Legfőbb „ihletője” Brenton Tarrant, az az ausztrál állampolgárságú férfi volt, aki két új-zélandi mecsetben nyitott tüzet az ott lévő muszlimokra, ötven embert – köztük nőket és gyerekeket – gyilkolt meg.

Az ügyet tárgyaló San Diegó-i bíróságon a vezető bíró a szokástól eltérően nem adta meg a lehetőséget Earnestnek arra, hogy a büntetési tétel kihirdetése előtt a bírósághoz szóljon, mert – mint mondta – nem akar politikai fórumot adni az elítélt eszméinek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!