Belaruszban betiltották a Helsinki Bizottságot, az utolsó regisztrált jogvédő szervezetet

2021. október 1. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A minszki legfelsőbb bíróság betiltotta a Belarusz Helsinki Bizottságot (BHK), helyt adva az igazságügyi minisztérium keresetének – közölte pénteken a Belarusz Újságírók Szövetsége (BAZS), amelyet egy hónapja ugyancsak betiltottak, írja az MTI. A szövetség a Telegram üzenetküldő szolgálaton továbbított közleményében úgy fogalmazott, hogy

„a legfelsőbb bíróság likvidálta a Belarusz Helsinki Bizottságot, az utolsó regisztrált jogvédő szervezetet az országban”.

Korábban tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezetek kérték az igazságügyi minisztériumot, hogy vonja vissza a bizottság felszámolását indítványozó keresetét, és – mint írták – „ne engedje meg, hogy abbamaradjon az összes fehérorosz polgár jogainak védelmét szolgáló fontos munka”.

A BHK 1995-ben alakult, alapító tagjai között volt Vaszil Bikov (Bikau) neves szovjet és belarusz író, Szvjatlana Aljakszijevics irodalmi Nobel-díjas író, Rigor Baraduljin költő, illetve a belarusz társadalmi és kulturális élet számos más kiemelkedő képviselője.

Belaruszban a tavalyi augusztusi, vitatott tisztaságú elnökválasztás óta próbálják ellehetetleníteni a hatóságok az ellenzéket és az őt támogató, a demokrácia kiépítése mellett kardoskodó szervezetek munkáját. Az országot 27 éve irányító, 66 éves Alekszandr Lukasenko július 13-án közölte, hogy a hatóságok különös figyelmet fognak fordítani a nonprofit szervezetekre, a civil szervezetekre és az országban működő külföldi médiára.

A bejelentés nyomán házkutatási hullám indult független újságíróknál, jogvédő aktivistáknál, valamint a civil szervezetek és ellenzéki pártok tagjainál.

A hatóságok egy sor szervezetet gyanúsítottak meg azzal, hogy titokban külföldről finanszírozzák őket, illetve adócsalást követnek el, és kormányellenes tüntetéseket pénzelnek. Augusztus végén a legfelsőbb bíróság ugyancsak az igazságügyi minisztérium keresetének eleget téve feloszlatta a Belarusz Újságírók Szövetségét. Egy héttel ezelőtt hasonló módon tiltották be a belaruszok világszövetségét, a Haza (Backauscsina) nevű szervezetet, amely több mint harminc éve alakult, hogy szoros kapcsolatot építsen ki a külföldön és belföldön élő belaruszok között

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!