Több mint száz halottja van egy ecuadori börtönütközetnek

2021. szeptember 30. – 05:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Száz fölé emelkedett az ecuadori Guayaquil kikötőváros börtönében lezajlott bandaütközet halálos áldozatainak száma, miután a hatóságok újabb holttesteket találtak – közölte szerdán a dél-amerikai ország büntetés-végrehajtási hatósága. A hatóság Twitter-üzenetben tudatta, hogy

„mostanáig több mint száz halálesetet és 52 sebesülést erősítettek meg”

a város Guayas börtönében kedden lezajlott összecsapás nyomán, írja az MTI. A korábbi beszámolók 30 halálos áldozatról szóltak, köztük több lefejezett rabról, de Fausto Buenano, az érintett ecuadori régió rendőrparancsnoka szerda délután bejelentette, hogy még folyik a börtön csatornahálózatában talált holttestek azonosítása.

Páncélozott járművek, katonák, mentősök és a rabok hozzátartozói gyűltek össze a fegyintézet előtt, utóbbiak arra várva, hogy hírt kapjanak odabent lévő szeretteikről.

Fabian Bustos rendőrparancsnok még kedden arról számolt be, hogy a rendőrség és a hadsereg bevetési egységeinek több mint öt órába tellett visszaszerezni az ellenőrzést a börtön felett, ahol utóbb néhány fegyvert is találtak.

Illetékesek szerint a lőfegyverekkel, késekkel és robbantásokkal megvívott összecsapást a börtönben működő két banda, a Los Lobos és a Los Choneros vitája robbantotta ki. Mario Pazmino ezredes, az ecuadori katonai hírszerzés volt igazgatója azt mondta, a véres ütközet azt mutatja, hogy „a nemzetközi szervezett bűnözés mostanra átitatta” az ecuadori büntetés-végrehajtás struktúráját. Hozzátette, hogy a helyi bandákat a mexikói Sinaloa and Jalisco Új Generáció kartellek mozgatják.

Fotó: MTI/AP/Angel DeJesus
Fotó: MTI/AP/Angel DeJesus

Guillermo Lasso elnök idén júliusban rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az ecuadori börtönökben, miután az év eleje óta lezajlott néhány erőszakos összecsapásban addigra már több mint száz rab vesztette életét. Júliusban 21 ember vesztette életét a Cotopaxiban és Guayaquilben lezajlott börtönlázadásokban.

Előzőleg, februárban pedig 79 rab halt meg a rivális bandák között több börtönben lezajlott leszámolásokban. Az elnök augusztusban azt ígérte, hogy kormánya több forrást biztosít majd a túlzsúfolt börtönök fejlesztésére, újabb részlegek építésére és új biztonsági berendezések felszerelésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!