Oroszországban királyi esküvőt tartanak egy évszázada először

2021. szeptember 30. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy évszázada először az orosz királyi család egyik leszármazottja házasodik Oroszország egykori császári fővárosában, írja a Reuters.

György Mihajlovics Romanov nagyherceg pénteken köti össze életét olasz menyasszonyával, Viktorija Romanovna Bettarinivel a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban egy díszes egyházi szertartás keretében, több száz külföldi vendég jelenlétében.

Oroszország utolsó cárját, II. Miklós cárt, feleségét és öt gyermekét 1918 júliusában egy forradalmi kivégzőosztag ölte meg egy kereskedő házának pincéjében a Moszkvától 1450 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban.

„Ez volt az első hely Oroszországban, ahová visszatértünk”

– mondta a 40 éves György Mihajlovics a Fontanka.ru hírportálnak arról, hogy Szentpétervárt választotta esküvője helyszínéül.

György Mihajlovics Spanyolországban született Mária Vlagyimirovna orosz nagyhercegnő (az orosz császári trón önjelölt örököse) és férje, Mihail Pavlovics Mihály orosz nagyherceg gyermekeként. Élete nagy részében Franciaországban és Spanyolországban élt. Dédapjának, Kirill Vlagyimirovics nagyhercegnek az 1917-es forradalom idején sikerült Finnországba menekülnie a bolsevik erőszak elől, ő és családja később Nyugat-Európába települt át.

György Mihajlovics 1992-ben látogatott először Oroszországba, és jelenleg Moszkvában él, ahol számos jótékonysági projekten dolgozik. A 39 éves Bettarini tavaly tért át az orosz ortodox hitre, és vette fel a Viktória Romanovna nevet.

A Romanov-dinasztia 300 évig uralkodott Oroszországban, mielőtt II. Miklós 1917-ben lemondott, és ezzel Oroszországot a bolsevik forradalom, a polgárháború és a 70 évig tartó kommunista uralom útjára terelte. Az orosz ortodox egyház 2000-ben szentté avatta II. Miklóst, miután a szovjet hatóságok gyenge vezetőnek állították be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!